Temperatura u Sapporu je danas prešla 25 stepeni Celzijusa čime je oborila toplotni rekord za ovaj period godine za glavni grad severnog ostrva Hokaido, objavila je japanska meteorološka agencija (JMA).  Prvi put temperatura u Sapporu prelazi 25 stepeni Celzijusa tako rano u godini, od kada se vode mjerenja u tom gradu, od 1877. godine, rekao je za France Presse Shuishi Joshida, zvaničnik lokalnog odjeljenja Japanske meteorološke agencije u Hokaidu.

Prosječna temperatura za Sapporo za 15. april je 11,5 stepeni. Prethodni toplotni rekord za ranije doba godine bio je 20. aprila 1998, kada je temperatura bila 25,1 stepen.

Japanska meteorološka agencija smatra 25 stepeni Celzijusa ljetnjom temperaturom za tu zemlju, prema njenom sadašnjem sistemu klasifikacije. "Ne možemo da isključimo mogućnost da su klimatske promjene igrale ulogu u ovom rekordu toplote za Sapporo", rekao je Joshida.

Skokovi temperature u ovo doba godine su sve manje rijetkost u svijetu. Švedska je, na primjer, početkom aprila registrovala najranji početak ljeta ikad zabilježen, sa temperaturama višim od 10 stepeni pet uzastopnih dana u tri grada na jugu zemlje.

Na svjetskom nivou su temperature u martu bile najviše ikad zabilježene na planeti, za 1,58 stepeni Celzijusa više nego u predindustrijskoj eri iz 19. vijeka, prema evropskoj opservatoriji Kopernikus. 

federalna.ba/Beta