Kluge: Jedini način za izlazak iz pandemije je solidarnost
(Izvor: Fena/Harun Muminović)

Kluge: Jedini način za izlazak iz pandemije je solidarnost

Direktor Regionalne kancelarije za Evropu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Hans Kluge izrazio je danas saučešće članovima porodica svih onih koji su u Bosni i Hercegovini izgubili najmilije tokom pandemije kao i divljenje svim zdravstvenim radnicima i drugima koji su bili na prvoj liniji odbrane tokom pandemije.

Nakon sastanka s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom, kojem su prisustvovali i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i premijer Federacije BiH Fadil Novalić, kazao je da je važno raditi s predstavnicama bh. vlasti kako bi se zdravlje stavilo u prioritet.

Zahvalio je za predanost i posvećenost učesnika sastanka kada je u pitanju Mapa puta vezana za zdravlje na zapadnom Balkanu za period 2021. do 2025. godina jer je u pitanju strategijska vizija u oblasti zdravlja koja se fokusira na prioritete onoga što zdravstveni sistem predstavlja.

Govoreći o radu Ministarstva civilnih poslova BiH, pohvalio je njihov rad kada je u pitanju organizacije COVAX sistema te je pohvalio entitetske ministre zdravstva za pripremljenost zemlje kada je u pitanju organizacija vakcinacije u BiH.

- I dalje ćemo zagovarati što jaču distribuciju vakcina i nastavit ću tokom razgovora s predsjednicima država da naglašavam koliko je važno dijeliti vakcine sa svim državama jer je jedini način za izlazak iz pandemije solidarnost - podvukao je.

Priznao je da je globalno bilo vidljivo da je početak vakcinacije bio spor, ali je kazao da se treba razumjeti da ovo nije bila rutinska imunizacija nego imunizacija protiv pandemije.

Napomenuo je da je obično potrebno pet do 10 godina da se razvija vakcina te je historijska činjenica jer je unutar jedne godine razvijeno pet sigurnih i učinkovitih vakcina.

- Vlasti u BiH su se potrudile da urade sve što je u njihovoj moći da vakcine dođu što prije. No, postoji globalna nestašica vakcina i WHO zaista radi na tome kada su u pitanju javno-privatna partnerstva da se proizvodnja vakcina ojača da se poveća broj vakcina i omogući transfer tehnologije - dodao je Kluge.

Kaže da je oprezno optimističan te da vidi svjetlo na kraju tunela, a kada je BiH u pitanju već šestu uzastopnu semdicu broj slučajeva se smanjuje, ali još uvijek nije kraj i potrebno je pridržavati se mjera.

- Ovo što se dešava u Indiji može se desiti bilo gdje. Kada postoje velika okupljanja, mjere se naglo popuste i novi sojevi prodiru te problem nastaje brzo. Zato bih zahvalio građanima u BiH na njihovom strpljenju. WHO će nastaviti biti na vašoj strani - zaključio je direktor Regionalne kancelarije za Evropu WHO-a Hans Kluge.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija kazao je danas da će BiH i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) potpisati danas novi dvogodišnji ugovor o saradnji.

Nakon sastanka s direktorom Regionalne kancelarije za Evropu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Hansom Klugeom kojem su prisustvovali i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i premijer Federacije BiH Fadil Novalić, napomenuo je da ta saradnja traje 20 godina u okviru koje WHO pruža BiH mogućnosti kako bi se ovladalo znanjima za liječenje.

Potvrdio je ipak da je u fokusu razgovara bila pandemija koronavirusa te je bilo razgovora o tome kako treba izgledati zdravstveni sektor poslije pandemije jer se tokom ove krize shvatilo da on neadekvatno funkcionira svuda u svijetu, a ovo je samo jedna od mogućih pandemija koje će doći.

Kazao je Tegeltija i to da se BiH sada nalazi u trci između procesa imunizacije i vakcinacije stanovništva i pojavom novih sojeva virusa, a iako je WHO promovirao COVAX mehanizam on ide sporo uz dobre vijesti da je najavljen značajniji dolazak vakcina za drugi kvartal ove godine.

Izrazio je nadu da će se uskoro u portfoliju COVAX-a naći i američka vakcina Modera kao i vakcine kineskih proizvođača jer bi onda na raspolaganju bio veći broj vakcina.

Podsjetio je da od 1.230.000 doza vakcina protiv koronavirusa koje je BiH platila, stiglo samo 50.000, a u idućoj sedmici se očekuje dolazak još 100.000 doza što je manje od 10 posto od očekivanog.

Kada je u pitanju reforma zdravstvenog sistema u BiH, Tegeltija je naglasio da je bilo razgovora o tome u smislu da će se morati staviti akcenat i na mentalno zdravlje stanovništva koje je iscrpljeno brojnim restrikcijama uvedenim zbog sprečavanja širenja pandemije poput lockdowna i drugih.

Gudeljević: Ministarstvo i WHO danas potpisuju novi dvogodišnji sporazum

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević kazala je danas da će to ministarstvo i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) danas potpisati novi dvogodišnji sporazum koji je dokaz da je potrebna saradnja između te dvije institucije.

To je izjavila nakon sastanka predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije, pomoćnika federalnog ministra zdravstva Gorana Čerkeza te ministra zdravlja Republike Srpske Alena Šeranića sa delegacijom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), predvođenom direktorom Regionalne kancelarije za Evropu Hansom Klugeom.

Zahvalila je WHO-u, posebno Uredu u Sarajevu s kojima je Ministarstvo imalo izvrsnu saradnju.

- Bez njihove potpore bi početne aktivnosti u pristupu rješavanja problema Covid-19 bilo mnogo teže, ali imali smo njih koji su nam davali određene smjernice i dijelili neophodne savjete - kazala je Gudeljević.

Izrazila je nadu da će saradnja koja traje više od 20 godina biti nastavljena.

federalna.ba/Fena

Zoran Tegeltija WHO zdravstveni sistem
Zoran Tegeltija Nicolo Minasi Bosna i Hercegovina Italija
0 05.05.2021 17:40
Zoran Tegeltija Svjetska banka
0 04.05.2021 15:32
Zoran Tegeltija Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Prvi maj Praznik rada
0 01.05.2021 10:54