Tegeltija-Minasi: Otvoren prostor za unapređenje saradnje BiH i Italije

Tegeltija-Minasi: Otvoren prostor za unapređenje saradnje BiH i Italije

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Sarajevu sa ambasadorom Republike Italije u BiH Nikolom Minasijem o unapređenju bilateralne saradnje.

Istaknuto je da su odnosi Bosne i Hercegovine i Republike Italije dobri, prijateljski i bez otvorenih pitanja, te da je otvoren  prostor za unapređenje saradnje u oblastima ekonomije, kulture, obrazovanja, povezivanja gradova i regiona, zajedničkog djelovanja putem međunarodnih organizacija i podsticanja direktnih kontakata između privrednika i građana dvije zemlje.

Tegeltija je rekao da je Italija jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera naše zemlje, naglasivši da u BiH djeluje oko 70 njenih kompanija, što ovu zemlju čini jednim od najvećih investitora u Bosni i Hercegovini.

Dodao je da bi taj broj mogao biti mnogo veći, imajući u vidu mogućnosti i kapital koji Italija ima na raspolaganju, kao i geografsku blizinu, proizvodne kapacitete i posebno prirodne resurse kojima BiH obiluje.

On je naglasio značaj razvoja daljnje ekonomske saradnje, posebno u sektorima industrije (metalska, automobilska i drvna industrija), poljoprivrede  (proizvodnja biohrane), građevinarstva i turizma.

Predsjedavajući Tegeltija je zahvalio ambasadoru Minasiju i Republici Italiji na dosadašnjoj podršci i pomoći Bosni i Hercegovini, ističući da BiH ostaje posvećena evropskom putu  i nastavku reformi u korist građana u BiH i uz puno  poštivanje ustavnih nadležnosti, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

federalna.ba/Fena

Zoran Tegeltija Nicolo Minasi Bosna i Hercegovina Italija
Zoran Tegeltija vakcina vakcine
0 15.06.2021 20:10
Bosna i Hercegovina koronavirus
0 15.06.2021 13:02
NATO BiH Bosna i Hercegovina Brisel Šefik Džaferović Predsjedništvo BiH
0 14.06.2021 22:55
Bosna i Hercegovina koronavirus
0 14.06.2021 13:23