Tate: U Rumuniji nema pravde
(Izvor: EPA-EFE/Robert Ghement)

Tate: U Rumuniji nema pravde

Kontroverzna internetska ličnost Andrew Tate izjavio je u srijedu da u Rumuniji nema pravde i da je spis protiv njega u krivičnoj istrazi za navodnu trgovinu ljudima i silovanje prazan.

Tate, njegov brat Tristan i dvije osumnjičene Rumunke u policijskom su pritvoru od 29. decembra dok se vodi krivična istraga zbog optužbi za formiranje kriminalne bande za seksualno iskorištavanje žena, optužbe koje oni negiraju.

U četvrtak im je rumunski sud produžio pritvor do 27. februara. Tužioci su rekli da su braća Tate vrbovala svoje žrtve tako što su ih zavodili i lažno tvrdili da žele vezu ili brak.

Žrtve su potom odvedene na imanja na periferiji glavnog grada Bukurešta i putem fizičkog nasilja i mentalnog zastrašivanja seksualno su eksploatisane tako što su bile prisiljene da proizvode pornografski sadržaj za siteove društvenih mreža koji je stvorio veliku finansijsku dobit, navode tužioci.

Također su rekli da je Andrew Tate, bivši profesionalni kick bokser koji ima državljanstvo SAD i Velike Britanije, silovao jednu od žrtava u martu prošle godine, što je on negirao.

- Oni znaju da nismo učinili ništa loše - izjavio je Tate novinarima dok su ga tužioci za borbu protiv organiziranog kriminala priveli na daljnje ispitivanje, što je prvi komentar dat medijima od njegovog hapšenja.

- Ovaj dosije je potpuno prazan. Naravno da je nepravedan, u Rumuniji, nažalost, nema pravde - kazao je.

Upitan da li je povrijedio žene, Tate je rekao: "Naravno da nisam".

U ovom su mjesecu, rumunske vlasti saopćile da su u okviru istrage zaplijenile robu i novac u vrijednosti od 18 miliona leja (3,99 miliona dolara), uključujući luksuzne automobile i imovinu.

- Nema dokaza protiv mene - rekao je Tristan Tate novinarima u srijedu.

- Vlasti planiraju da mi ukradu automobile i da mi ukradu novac. Zato sam u zatvoru - kazao je.

Tužioci su rekli da je zaplijena imala za cilj spriječiti prodaju ili prikrivanje imovine.

Andrew Tate je stekao poznatu popularnost zbog mizoginih primjedbi nakon kojih mu je zabranjen pristup svim glavnim platformama društvenih mreža, iako je njegov Twitter nalog vraćen u novembru nakon što je Elon Musk kupio giganta društvenih mreža.

Rekao da se preselio u Rumuniju jer mu se dopadalo da živi u zemljama u kojima je korupcija bila dostupna svima, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Andrew Tate Rumunija optužbe