(Izvor: Foto: Dijana Radović)

Taso za FR: Upitna pravomoćnost okolišne dozvole za izgradnju terminala kerozina i benzinske pumpe na Dobrinji

Razgovarala: Amra Ličina

 

Građani sarajevskog naselja Dobrinja mjesecima se bore protiv izgradnje kompleksa na Dobrinji koji, između ostalog, sadrži terminal kerozina i benzinsku pumpu. Kako kažu aktivisti, kompleks se nalazi u trećoj vodozaštitnoj zoni i strahuju da može ugroziti zdravlje stanovništva, te pitku vodu u Kantonu Sarajevo. Razumijevanja od institucija do sad nisu imali. Prije tri dana, kako je prezentirano javnosti, poništena je okolišna dozvola za izgradnju ovog kompleksa. Međutim, iz firme HIFA OIL tvrde da to nije tako, te da nije u pitanju rješenje o poništenju okolišne dozvole, nego o poništenju rješenja po žalbi, koja je neblagovremeno uložena i da nema dodatnih materijalnih dokaza koji bi upućivali na postojanje razloga za poništavanje okolišne dozvole. O ovom problemu za Radio Federacije govorio je aktivista neformalne grupe građana Sarajeva Spas u zadnji čas – Spasimo Dobrinju Amar Taso.

 

Pojasnite nam ovu nedoumicu u vezi s okolišnom dozvolom za izgradnju terminala kerozina u neposrednoj blizini brojnih zgrada na Dobrinji. Da li je poništena okolišna dozvola ili ne?

„Ono što je formalno, odnosno način na koji je formalno definisana ona suštinski nije važeća. Dakle, ona je ovim rješenjem Federalnog ministarstva okoliša izgubila pravomoćnost, ali formalno-pravno nije definisana kao poništena iz razloga što Federalno ministarstvo okoliša nema pravo da je na taj način poništi. Međutim, ovim rješenjem koje je Federalno ministarstvo izdalo nalaže se kantonalnom ministarstvu da obnovi postupak izdavanja dozvole i da pri tome uključi javnost, odnosno resursni Aarhus centar u BiH, koji je zadužen za provođenje Arhuške konvencije čiji je potpisnik naša država od 2008. godine. Federalno ministarstvo je tim rješenjem utvrdilo da je žalba koju je Aarhuski centar podnio ispravna, da rok nije probijen za žalbu, te da oni nisu bili uključeni u postupak izdavanja okolinske dozvole kao ni ostala javnost, te da se okolinska dozvola mora preispitati, odnosno mora se obnoviti postupak izdavanja okolinske dozvole. Dakle, izraz poništena, iskreno da vam kažem, više je medijski iskorišten. Formalno, ona nije poništena u smislu da apsolutno ne vrijedi. Međutim, njena pravomoćnost je stavljena van snage i mora se obnoviti postupak izdavanja. Osvrnuo bi se na ove demantije, oni iz firme HIFA OIL demantuju taj izraz poništena, i mogu reći da suštinski možda taj njihov demantij nije neispravan, ali okolinska dozvola na način na koji se sada koristi više ne može biti korištena. To je suština ovog rješenja koje je izdalo Federalno ministarstvo, postupak se mora obnoviti i u obnovljenom postupku se mora uključiti javnost u izdavanje te dozvole. Mi smo upozoravali na to da javnost nije bila uključena, da javna rasprava nikad nije održana. Međutim, Ministarstvo je ignorisalo naše navode – Kantonalno ministarstvo okoliša. Federalno ministarstvo je ovim rješenjem dokazalo da smo u pravu i naložilo da se javnost uključi u postupak izdavanja okolinske dozvole“, kazao je Amar Taso za Radio Federacije BiH.

Intervju na Federalnom radiju