Tanasković-Mićanović: Kampanja posebno prljava na društvenim mrežama

Zvanično predizborna kampanja nije počela, ali političke igre jesu. Iz dana u dan evidentne brojne nepravilnosti i kršenja zakona. Kako se vode prljave kampanje i zbog čega građani sumnjaju u izborni proces, za Federalnu televiziju govori koordinatorica za javne politike Koalicije Pod lupom Jelena Tanasković-Mićanović.

Koalicija Pod lupom još od 2014. aktivno posmatra sve izborne procese u Bosni i Hercegovini. Posmatrači Koalicije već su četiri sedmice na terenu, gdje posmatraju kompletan izborni proces u svim opštinama i gradovima u Bosni i Hercegovini.

“Do sada smo zabilježili, konkretno, 374 izborne nepravilnosti. Najveći dio tih nepravilnosti, blizu 150, odnosi se na preuranjenu izbornu kampanju – plaćeno oglašavanje na društvenim mrežama i druge aktivnosti izbornih kampanja. 110 je slučajeva različitih aktivnosti političkih subjekata koje podrazumijevaju aktivnosti izborne kampanje, iako formalno izborna kampanja tek treba da počne”, istakla je Tanasković-Mićanović.

Prijave s dokazima su, kaže, dostavljene Centralnoj izbornoj komisiji BiH, koja u zadnja dva izborna ciklusa izriče novčane sankcije za ovu vrstu kršenja zakona, međutim, čini se da te kazne u pojedinim slučajevima nisu odvraćajućeg karaktera, s obzirom na to da se neke radnje ponavljaju.

“Ono što je pomalo zabrinjavajuće je da se određeni broj izbornih komisija na lokalnom nivou suočava s problemom popunjavanja članstva u biračkim odborima, gdje politički subjekti čija je obaveza da dostave prijedloge kandidata za članove i zamjenike nisu dostavili dovoljan broj imena, tako da je sada taj izazov na opštinskim i gradskim izbornim komisijama da to urade do roka koji se približava – 2. septembra”, naglasila je Tanasković-Mićanović.

Navodi da posljednje izborne cikluse karakteriše posebno prljava kampanja na društvenim mrežama i internetu, gdje ne postoji jak zakonski okvir pa se ne zna ni ko stoji iza pojedinih stranica i portala.

“Da ne govorimo o društvenim mrežama, lažnim profilima, botovima i slično. Tu nema nikakve kontrole i difamacija protivničkih kandidata ili stranaka prolazi nekažnjeno”, kaže Tanasković-Mićanović.

Pozvala je građane da sve ono što smatraju da predstavlja kršenje ili na bilo koji način zloupotrebu izbornog procesa ili izbornog zakona prijave putem web stranice www.podlupom.org ili besplatnog broja telefona 080 05 05 05.

federalna.ba

Koalicija Pod lupom Jelena Tanasković-Mićanović Izbori 2022 Opći izbori Opći izbori 2022 predizborna kampanja
SBK Vlada SBK Skupština SBK Opći izbori 2022 Dom naroda FBiH Dom naroda PSBiH Dom naroda Parlamenta FBiH Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine
0 19.11.2022 19:45
gradonačelnici načelnici mandat Opći izbori 2022
0 08.11.2022 09:28
Opći izbori 2022 izbori Federalni radio
0 02.11.2022 17:06
Banja Luka SDS Opći izbori u BiH Opći izbori 2022
0 01.11.2022 20:52
opozicija izbori Opći izbori 2022
0 29.10.2022 17:27