Talijanski veleposlanik posjetio Posušje; jačanje razvoje i kulturne suradnje

Talijanski veleposlanik posjetio Posušje; jačanje razvoje i kulturne suradnje

Veleposlanik Republike Italije u BiH Marco Di Ruzza boravio je u srijedu u službenom posjetu Općini Posušje.

Tom prigodom održan je sastanak na kojem su, uz načelnika Općine Posušje Antu Begića i predsjednika Općinskog vijeća Ivana Lončara, sudjelovali i ravnatelj središnje osnovne škole u Posušju Zvonimir Širić, savjetnik načelnika za diplomaciju i međunarodne odnose Jozo Kolobarić te Branko Leko, predsjednik Crvenog križa Općine Posušje, priopćeno je iz ove općine.

Domaćini susreta upoznali su veleposlanika s gospodarskim, kulturnim, sportskim, prirodnim i ostalim značajkama Općine Posušje, kao i s poveznicama s Italijom kada je riječ o humanitarnom radu u prošlim vremenima, uskoj suradnji sa sektorom gospodarstva te zajedničkim projektima na promociji turističkih potencijala.

Načelnik Begić osvrnuo se na potencijal mladog obrazovanog kadra, kao i na snažan poduzetnički duh koji iz godine u godinu bilježi svoj rast.

Kazao je kako je Općina Posušje jedna od razvijenijih općina u BiH s bogatim prirodnim resursima i s tradicijom u obradi metala i plastike.

- Na samoj granici Europske unije stvaramo uvjete za daljnji razvoj našeg kraja i boljeg života svih žitelja. Pri tome su naša vrata otvorena svim partnerima koji žele u tome sudjelovati, bilo da je riječ o gospodarstvu, sportu, kulturi, obrazovanju ili infrastrukturi. Radujem se zajedničkoj suradnji i realizaciji zajedničkih projekata u budućnosti, a na nekima već i radimo - istaknuo je načelnik Begić.

Upoznao je veleposlanika Di Ruzza s kulturno-povijesnom baštinom, bogatom kulturnom ponudom kroz manifestaciju Posuško lito kao i s radom sportskih klubova.

Predsjednik OV-a Ivan Lončar izrazio je zadovoljstvo današnjim posjetom, posebice jer su u samim počecima gospodarstvenici, osim Hrvatske, bili jako vezani i za Italiju. Dodao je kako je za njihov uspjeh bila važna i suradnja s kooperantima iz navedenih zemalja.

Kolobarić se dotaknuo kulturnih događaja, s naglaskom na dva koja su u okviru Posuškog lita ostala zapažena i izvan lokalnih granica. Riječ je o Festivalu klapske pisme i Koncertu filmske glazbe te mogućoj suradnji na tom polju.

Ravnatelj OŠ Ivana Mažuranića Zvonimir Širić iznio je podatke vezane uz specifičnosti kada je riječ o školstvu, prije svega o brojnosti središnje osnovne škole, ali i o razvoju školske infrastrukture te sporta, dok je predsjednik Crvenog križa Branko Leko napravio osvrt na veliku pomoć talijanskih humanitaraca tijekom rata devedesetih, kada je u Posušju boravio veliki broj izbjeglica.

Veleposlanik Marco Di Ruzza zahvalio je predstavnicima Općine na srdačnom dočeku te naglasio kako je jedna od njegovih misija, kroz posjete, upoznavanje svih krajeva BiH, čiji je rezultat nastajanje novih ideja pa i novih zajedničkih projekata.

Osim razvojne suradnje, podvukao je kako je kultura jako bitan sektor za Veleposlanstvo Republike Italije jer ona može biti poveznica između dvije zemlje, ali može služiti i za stvaranje čvršćih veza unutar BiH. Predstavio je i projekte koji se rade tijekom godine na ovom polju.

- Drago mi je da postoji vrlo dinamična manifestacija Posuško kulturno lito. Moći ćemo razmotriti zajedno postoji li mogućnost za eventualnu suradnju i u okviru tih događanja – naveo je veleposlanik govoreći o najvećoj kulturnoj manifestaciji u Posušju.

Nakon završetka sastanka, upriličen je posjet najvažnijim kulturnim i obrazovnim institucijama, kao i sportskom kompleksu na Mokrom Docu.

Veleposlanik je također imao priliku razgledati i posušku kulturno-povijesnu baštinu. S domaćinima je obišao ranokršćansku baziliku na Gracu, dok je na samom kraju susreta posjetio i tvrtku Vokel koja već godinama ostvaruje uspješnu suradnju s kooperantima iz Italije.

Domaćini su na kraju uputili snažnu podršku kandidaturi Republike Italije za organizaciju svjetskog sajma poduzetništva Expo 2030.

federalna.ba/Fena

Posušje Marco Di Ruzza Italija