Talas nasilja na Haitiju se nastavlja uprkos vanrednom stanju
(Izvor: EPA-EFE/Johnson Sabin)

Talas nasilja na Haitiju se nastavlja uprkos vanrednom stanju

Haiti se i dalje suočava s nasiljem koje su pokrenule oružane grupe uprkos vanrednom stanju i ostavci premijera Ariela Henryja.

U utorak je premijer Haitija rekao da je pristao da podnese ostavku nakon što se stvori prelazno predsjedničko vijeće i imenuje novi privremeni premijer.

SAD očekuje da će članovi predsjedničkog prelaznog vijeća Haitija biti imenovani u narednih 24 do 48 sati, saopćio je State Department.

"To bi trebalo da se dogodi u vrlo kratkom roku. Ne mogu da postavim vremenski okvir za imenovanje privremenog premijera, ali očekujemo da će se to dogoditi u bliskoj budućnosti", rekao je portparol Matt Miller.

Henry je u ponedjeljak podnio ostavku zbog pojačanog nasilja zloglasne bande koja je u više navrata primorala da se opći izbori otkazuju.

Henry, koji je bio u Portoriku iz sigurnosnih razloga od 5. marta, obavijestio je regionalni blok CARICOM o svojoj odluci da podnese ostavku.

Jimmy Cherizier, vođa bande zbog kojeg su hiljade zatvorenika pobjegle iz zatvora, rekao je 6. marta da će, ako premijer Henry ne podnese ostavku, "Haiti ili biti raj za sve ili pakao za sve".

Naoružane bande koje su tražile Henryjevu ostavku pokrenule su 2. i 3. marta oružani napad na dva zatvora u blizini Port-au Princea i regije Croix des Bouquets i sukobile se sa snagama sigurnosti. Tokom sukoba iz zatvora je pobjeglo oko 4.000 zatvorenika, a poginulo je 12 osoba.

Cherizierova banda je mnogo puta pokušavala zauzeti aerodrom u glavnom gradu kako bi spriječila premijera Henryja da se vrati u zemlju.

Henry je bio u Najrobiju u vrijeme napada bandi kako bi razmotrio slanje multinacionalnih snaga sigurnosti na čelu s Kenijom na Haiti.

Vlada je 4. marta objavila da je proglašeno vanredno stanje. Noćni policijski sat produžen je do 14. marta.

Desetine ljudi je ubijeno, a više od 15.000 je primorano da napusti svoje domove kako bi se zaštitili od razornog nasilja.

Glavna luka u Port-au-Princeu i dalje je zatvorena, a deseci kontejnera sa zalihama čekaju u luci. Vode je sve manje, a prodavnice ostaju bez robe.

federalna.ba/AA

Haiti nasilje
zaštita žena nasilje Rejhana Dervišević
0 16.05.2024 08:20
Federalni parlament nasilje sjednica
0 04.04.2024 13:07
Haiti Ujedinjene nacije
0 28.03.2024 15:45
Haiti bande sukob
0 19.03.2024 08:42