Talac kojeg je oslobodio Hamas rekao Netanyahuu: "Helikopter je pucao na nas"

Talac kojeg je oslobodio Hamas rekao Netanyahuu: "Helikopter je pucao na nas"

Prošla su dva mjeseca od Hamasove operacije pod nazivom "Potop Aqsa", koja je pokrenuta 7. oktobra kao odgovor na kršenja ljudskih prava od strane Izraela. Tog datuma počeli su intenzivni zračni i kopneni napadi izraelske vojske na Pojas Gaze.

U okviru "humanitarne pauze" 24. novembra pušten je 81 izraelski zatvorenik, dok je oslobođeno 240 Palestinaca koji su držani u izraelskim zatvorima. Dok su se u raznim medijima objavljivale izjave oslobođenih talaca s obje strane, na društvenim mrežama pojavila se nova tvrdnja, a to je da je jedan od talaca, koje je Hamas držao u zarobljeništvu, rekao da su izraelski helikopteri otvorili vatru na njih dok su bili u Gazi.

Istraživanjem je utvrđeno da je ovu tvrdnju prvo objavio američki informativni kanal CNN.

CNN je u tekstu naslovljenom "Snimak koji je procurio sa žestokog sastanka otkriva ljutnju talaca na Netanyahua", podijelio bilješke sa sastanka na kojem se Netanyahu sastao s Izraelcima koje je pustio Hamas.

Tvrdnja da je izraelski helikopter otvorio vatru na izraelske civile nalazi se u četvrtom paragrafu te vijesti.

Na snimku se čuje kako žena, bez muža, koja je s djecom puštena, govori:

“Tamo smo imali osjećaj da niko ništa ne radi za nas. Istina je da je naše skrovište bombardirano i morali smo se izvući i bili smo ranjeni. Osim toga, (7. oktobra) na nas je pucao helikopter na putu za Gazu."

Utvrđeno je da su ove izjave sadržane u procurijelom audio snimku sastanka izraelskog premijera Netanyahua i talaca koje je oslobodio Hamas.

U detaljima sastanka koje je prenio Ynet, jedan od poznatih izraelskih informativnih portala, utvrđeno je da su taoci i njihovi rođaci koji su se sastali s Netanyahuom reagirali na premijera zbog zračnih napada na Gazu.

U detaljima vijesti, bivši Hamasov talac rekao je:

"Svaki dan u zarobljeništvu bio je izuzetno težak. Bili smo u tunelima i bojali smo se da će nas ubiti Izrael, a ne Hamas. Kasnije bi rekli da nas je Hamas ubio. Zato snažno apeliramo da razmjena zarobljenika počne što je prije moguće i da se svi vrate kući.”

Utvrđeno je da je jedan od talaca koje je Hamas oslobodio rekao izraelskom premijeru Netanyahuu:

"Sedmog oktobra helikopter je otvorio vatru na nas na putu za Gazu."

Sve navedeno ukazuje na to da je tačna tvrdnja da su izraelski helikopteri 7. oktobra otvorili vatru na izraelske taoce.

federalna.ba/Fena

Izrael Gaza Hamas Benjamin Netanyahu