videoprilog Borisa Bilića (Dnevnik 2 - Sport)

Takmičari iz 40 zemalja na Evropskom džudo U-23 prvenstvu u Sarajevu

Džudo savez Bosne i Hercegevine, nakon što je u ovoj godini uspješno organizirao dva takmičenja Evropskog kupa, Evropa open i Svjetsko kadetsko prvenstvo, od 28. do 30. oktobra u Sarajevu će biti domaćin još jednog velikog međunarodnog takmičenja u ovom sportu – Evropskog prvenstva za mlađe seniore U-23, koje će biti održano u sportskom kompleksu hotela Hills.

Na prvenstvu će učestvovati 40 država sa ukupno 302 džudista i džudistkinja, 176 u muškoj i 126 u ženskoj konkurenciji.

Predsjednik Džudo saveza Bosne i Hercegovine, selektor bh. nacionalnog tima i direktor EP U23 Branislav Crnogorac na pres-konferenciji je kazao da su ponosni zbog uspješnih organizacija najvećih međunarodnih takmičenja, povjerenih od Evropske i Svjetske džudo federacije.

- Temeljem iskustva, siguran sam da ćemo ponovi biti odlični kada je u pitanju tehnička organizacija. Džudo savez BiH je prepoznat kao jedan od ponajboljih tehničkih organizatora u regionu. Imamo puno povjerenje džudo federacija, još od 2003. godine kada smo prvi put organizirali EP za juniore. Moram naglasiti da će na ovom takmičenju nastupiti ponajbolji evropski džudisti i džudistkinje i da će ovo biti veliki praznik džudo sporta u BiH. Već dobivamo sve pohvale. Neki od prisutnih evropskih dužnosnika su prvi put ovdje sa nama i puni su hvale - kazao je Crnogorac.

Naglašava da od bosanskohercegovačkih predstavnika, od kojih devet u muškoj i sedam u ženskoj konkurenciji, očekuje da poluče određene rezultate na ovom takmičenju.

- Vjerujem da će neko od naših sportaša napraviti dobar plasman. Naravno da priželjkujemo medalju, ali učestvuje 40 zemalja, to neće biti nimalo lako. Osvojiti medalju ovdje biće pravi podvig - dodao je Crnogorac.

Reprezentativka BiH Anđela Samardžić nastupit će u petak, prvog dana takmičenja, u kategoriji do 57 kg. 

- U mojoj kategoriji će nastupiti 25 djevojaka. Prilično je jaka konkurencija, tu se nalazi i pošlogodišnja prvakinja Evrope do 23 godine iz Njemačke. Ove godine ostvarila sam jako dobre rezultate. Naporno sam trenirala i nadam se da ću ostvariti dobar rezultat. Medalja na ovom takmičenju bi zaokružila moj cjelokupan rad ove godine - kazala je Samardžić.

Reprezentativac BiH Husein Gegić nastupiti će u kategoriji do 73 kg.

- Moja kategorija je inače najbrojnija i najteža po kvaliteti. U kategoriji će biti 38 takmičara. Mala je razlika između prvog i zadnjeg nosioca. Daću sve od sebe i potruditi se da ostvarim što bolji rezultat i pokažem se sutra u najboljem svjetlu - kazao je Gegić.

Najbrojnije timove na EP-u U23 imat će Španija i Ukrajina sa po 18 takmičara, Mađarska će imati 17, dok će Francusku, uz BiH, predstavljati 16 takmičara.

federalna.ba/Fena

prvenstvo džudo
judo Judo savez BiH džudo Larisa Cerić Toni Miletić Montpellier Evropsko prvenstvo
0 05.11.2023 10:41
sport džudo European Judo Open
0 18.09.2023 21:55
džudo Larisa Cerić Toni Miletić
0 14.09.2023 21:10