Tajvan neće biti dio azijskog trgovinskog pakta sa SAD-om

Tajvan neće biti dio azijskog trgovinskog pakta sa SAD-om

Tajvan neće biti među državama potpisnicama Indo-pacifičkog trgovinskog pakta sa Sjedinjenim Američkim Državama, saopštio je danas savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Jake Sullivan.

"Razmišljamo o produbljivanju našeg ekonomskog partnerstva sa Tajvanom, uključujući i sferu visoke tehnologije i snabdijevanje poluprovodnicima. Ali na prvom mjestu o tome razmišljamo na bilateralnoj osnovi", rekao je Sullivan.

Sullivan je naveo da bi uključivanje Tajvana u sporazum izazvalo negativnu reakciju Kine, koja je već negodovala zbog sporazuma. "Nadamo se da ćemo napraviti otvoren i inkluzivni krug prijatelja u Azijsko-pacifičkoj regiji, umjesto ekskluzivnih klika, i tako više doprinijeti miru i stabilnosti, bez stvaranja pometnje i haosa u regiji", izjavio je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Wang Wenbin.

Indo-pacifički ekonomski okvir osmišljen je za uspostavljanje ekonomske strategije predsjednika SAD-a Josepha Bidena u regiji. Taj trgovinski sporazum bi trebalo da omogući SAD-u da bliže sarađuju sa ekonomski ključnim državama Azije. Saradnja uključuje lance snabdijevanja, digitalnu trgovinu, čistu energiju i borbu protiv korupcije. Očekuje se da će Biden sutra objaviti spisak zemalja koje će potpisati sporazum.

Bivši direktor za međunarodnu ekonomiju Vijeća za nacionalnu bezbjednost SAD-a Matthew Goodman ocijenio je da bi neke od pacifičkih zemalja potpisnica mogle biti razočarane samim sporazumom, jer se ne očekuje da će on omogućiti veći pristup američkom tržištu.

"Mislim da će mnogo naših partnera pogledati spisak tema i reći: 'Ovo je dobar spisak. Drago nam je što učestvujemo. Ali, da li ćemo dobiti neke opipljive benefite od učešća u ovome'", rekao je Goodman.

federalna.ba/Beta

Tajvan SAD
razarač SAD Drugi svjetski rat olupina
0 25.06.2022 21:42
sport plivanje Svjetsko prvenstvo SAD Mađarska Budimpešta
0 25.06.2022 20:27
SAD Joe Biden kontrola oružja
0 25.06.2022 16:24
SAD abortus zabrana abortusa
0 25.06.2022 09:48