Tajvan donira milion dolara pomoći Afganistanu nakon potresa

Tajvan donira milion dolara pomoći Afganistanu nakon potresa

Tajvan će donirati milion dolara za pomoć Afganistanu nakon potresa, u odgovoru na apel Ujedinjenih nacija i drugih agencija za humanitarnom pomoći, saopćila je vlada u četvrtak navečer

Tajvan nije članica UN-a zbog pritiska Kine koja smatra otok pod demokratskom vladavinom dijelom svoje teritorije, ali je uvijek spreman da pokaže da je odgovorna članica međunarodne zajednice.

Tajvanski predsjednički ured navodi u saopćenju da će vlada donirati pomoć “u duhu humanitarne brige bez obzira na nacionalne granice, i odgovorit će na pozove Ujedinjenih nacija i drugih agencija”.

Tajvan, ipak, neće slati timove za pomoć i potragu nakon konsultacija s drugim zemljama i razmatranja poteškoća u transportu, saopćio je portparol predsjedničkog ureda Xavier Chang.

Tajvan leži u trusnoj zoni i redovno šalje spasilačke timove u ostale trusne regije širom svijeta.

Kina je saopćila kako je spremna da pomogne Afganistanu ali tek treba objaviti detalje pomoći.

U katastrofalnom potresu je poginulo oko 1.000 ljudi.

Tajvan i Kina spore  se oko humanitarne pomoći Ukrajini, dok je Tajvan donirao više od 30 miliona dolara za izbjeglice i obnovu,  a Kina oko tri miliona dolara.

Kina optužuje Tajvan za korištenje donacija u političke svrhe. To je odlučno odbacila vlada u Tajpeju koja tvrdi da je pomoć “došla iz našeg srca”, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Tajvan Afganistan donacija zemljotres