Taekwondo savez BiH pružio podršku OK BiH u borbi za sistemsko finansiranje sporta
(Izvor: Taekwondo savez BiH)

Taekwondo savez BiH pružio podršku OK BiH u borbi za sistemsko finansiranje sporta

Taekwondo savez Bosne i Hercegovine uputio je podršku Olimpijskom komitetu Bosne i Hercegovine povodom nedavno održanog okruglog stola na temu "Sistemsko finansiranje sporta u BiH”.

Predsjednik Taekwondo saveza BiH Samir Šarić ističe kako lokalne zajednice podržavaju sport na razne načine, ali da je ove stvari potrebno sistemski rješiti na nivou države.

- Smatramo da je sistemsko finansiranje među prioritetima za dobrobit i poboljšanje cjelokupnog sporta, te pozivamo sve sportske saveze u BiH da pruže podršku Olimpijskom komitetu BiH. Finansiranje vrhunskog sporta potrebno je rješiti kako bi sportisti koji predstavljaju državu na najprestižnijim takmičenjima imali adekvatne uslove, te da bi mogli biti fokusirani na sportski rad i rezultat, umjesto što moraju razmišljati hoće li uopšte moći otići na određeno takmičenje - poručio je Šarić. 

Podsjetio je da je najbolji bh. taekwondoist Nedžad Husić ove godine bio na Evropskom i Svjetskom prvenstvu, te četiri puta na Grand Prix turnirima.

- Ostvario je najbolji rezultat u historiji Bosne i Hercegovine na Olimpijskim igrama, a još uvijek pred svako takmičenje razmišljamo da li će biti u mogućnosti da otputuje i predstavlja Bosnu i Hercegovinu - istaknuo je. 

Dodao je da su Savezu premni ići i na proteste za bolje sutra bh. sporta.

- Olimpijski komitet BiH čini mnogo toga za sport i sportiste, što je i ova inicijativa uz koju moramo svi stati i dati joj podršku. Spremni smo ići i na proteste ukoliko bude potrebno. Ulažemo najmanje u regionu i onda se čudimo kako još uvijek nemamo olimpijsku medalju. Tražimo uvećanje budžeta na nivo prosjeka Evropske unije od jedan posto, te ostale zahtjeve navedene na okruglom stolu OK BiH - dodao je Šarić.

federalna.ba/Fena

Taekwondo savez Bosne i Hercegovine Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine podrška
Volodimir Zelenski Ukrajina podrška
0 26.01.2023 09:19
žene žrtve nasilja sigurne kuće podrška
0 27.12.2022 17:52
Vlada ZDK podrška otkupljivači voće mlijeko
0 08.12.2022 11:27
State Department podrška Althea visoki predstavnik
0 04.11.2022 11:51
Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine
0 27.10.2022 16:43
Velika Britanija Švedska podrška NATO
0 11.05.2022 15:58