Tadić: Bošnjacima je uzet jedan mandat, ali HDZ nije tražio trećeg ministra iz reda Hrvata u ZDK-u

Tadić: Bošnjacima je uzet jedan mandat, ali HDZ nije tražio trećeg ministra iz reda Hrvata u ZDK-u

Skupština Zeničko-dobojskog kantona usvojila je većinom glasova i po skraćenom postupku Zakon o izmjeni Zakona o Vladi ZDK-a, koji je predložio zastupnik Alen Kapković iz Bosanskohercegovačke inicijative – Kasumović Fuad.

Protiv su bili zastupnici Hrvatske demokratske zajednice BiH, koja je član vladajuće koalicije u tom kantonu, i Stranke demokratske akcije te jedan od dva zastupnika Saveza za bolju budućnost BiH Vahid Ramić.

-S obzirom na to da se iz prethodnog zakona vrši samo izmjena člana 6, razlozi za donošenje ovog zakona jeste da svi konstitutivni narodi budu proporcionalno zastupljeni, tako i ostali. Dosadašnjim zakonom, mogli smo vidjeti, da pored tri konstitutivna naroda nisu bili zastupljeni ostali - obrazložio je Kapković.

Zastupnica HDZ-a Anita Paurić istakla je kako neće podržati izmjene ovog zakona, jer “to utiče na budućnost i opstojnost Hrvata u ZDK-u” te da ove izmjene ne garantiraju da će u budućnosti biti najmanje dva ministra u Vladi ZDK iz tog naroda.

- Apsolutno nije istina da se ugrožava bilo čime hrvatski narod, s obzirom da stoji da će ustvari sastav Vlade ZDK odražavati nacionalnu strukturu stanovništva po popisu iz 1991. godine. Po tom popisu, izračunom Hrvatima pripadaju dva mjesta i tako će i ostati. U ovom slučaju jedino su, na neki način, bili zakinuti ostali, jer njih nije bilo. Dakle, ostat će dva Srbina, ostat će dva Hrvata, ostat će šest Bošnjaka i trebao bi da bude jedan iz reda ostalih, koji je ovaj put pripisan hrvatskom narodu. Tako da nijedan narod neće tu biti oštećen - smatra predsjednica Kluba zastupnika BHI-KF Amela Granić.

Predsjednik Kluba SDA Alija Ogrić naglasio je da je ukidanje “stava 4, člana 6 Zakona o Vladi ZDK vrlo kompleksno pitanje”. Smatra da u nekom od narednih saziva Vlada ZDK mogu imati vrlo “negativne političke konotacije po pitanju nacionalnog pariteta ministara”.

- Postojeći zakon je sasvim dovoljan okvir, gdje se nijedan narod ne dovodi u poziciju majorizacije ili nacionalne diskriminacije, u odnosu na druga dva naroda - kada je u pitanju zastupljenost ministara - stav je Ogrića.

Zastupnik HDZ-a i delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Ivo Tadić ocijenio je kako je “preskočena jedna procedura”.

-Znam da se ovdje žuri, pošto smo, nažalost, nezakonito i mimo zakona imenovali Vladu ZDK. I ja sam krivac, jer sam i ja doveden u situaciju da moram glasovati za vladu na način kako sam glasovao mimo zakona. I to je jedan apsurd - navodi Tadić.

Kaže kako ga je “pomalo i stid raspravljati na ovu temu”, jer je smatrao da je “ovo pitanje ostalo daleko iza nas - prije 10-ak i više godina”.

- Ovo nije izmjena zakona, ovo je jedna strašno ružna politička poruka Hrvatima u BiH, ali i Srbima koji ovdje živ - kazao je Tadić, napominjući da je suradnja “Hrvata i Bošnjaka unutar ZDK-a bila za primjer”.

Istakao je kako se pitanje ministara iz reda ostalih moglo riješiti i amandmanskim djelovanjem te da se moglo izglasati da Vladu ZDK, umjesto 10, čine 11 ministara i premijer.

Tadić je poručio kako Hrvati nisu tražili da se aktuelnoj Vladi ZDK “uzme jedan mandat s pozicije Bošnjaka”, a da je treći ministar iz reda Hrvata u Vladi ZDK došao iz “bošnjačke političke stranke, sa bošnjačkim glasovima pa to neka se riješi unutar bošnjačkog kluba”.

Zastupnica SDA Selvedina Sarajlić-Spahić naglasila je kako je Vlada ZDK protivustavna i protuzakonita te da je imenovana protiv Ustava ZDK i Ustava FBiH.

-Ne znam zašto, onda, dajete izmjene zakona, kada ne poštujete ni postojeći. Uopšte ne poštujete zakon. Ovdje nije ugrožen Hrvat niti vitalni hrvatski interesi, nego su ugroženi Bošnjaci. Tri puta više vrijedi Hrvat nego Bošnjak i, ovdje, sada još trebamo tražiti izmjene zakona gdje će ići ponovo na štetu Bošnjaka.

Ovim ugrožavate Bošnjake i bošnjački nacionalni interes. Dovest ćemo se u situaciji da smo mi u državi, ovdje gdje nemamo alternative, manjina- poručila je Sarajlić-Spahić.

Zastupnik Saveza za bolju budućnost BiH Vahid Ramić istakao je kako su stranke većine, koje su predložile ove izmjene, trebale sačekati ishod apelacije koju je Klub SDA uputio prema premijerki Amri Mehmedić te da, ako bude mogućnosti, da se ide na ove izmjene zakona.

- Na Kolegiju smo isto tako imali žučnu raspravu. Bilo je, sada da ne citiram, ali jedna od rečenica: Mi možemo šta hoćemo! Mislim da nije uredu da mi možemo šta hoćemo. Možemo ono što se dogovorimo i ono što je u okviru zakona i ustava - poručio je Ramić.

SZDK utvrdila je i mišljene o Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici, predlagača Vibora Handžića, delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, kao i nacrt Zakona o prostornom uređenju i građenju te Odluku o izmjenama i dopunama Etičkog kodeksa poslanika u SZDK . Kao prva tačka dnevnog reda današnjeg zasjedanja usvojen budžet ZDK-a za 2023. godinu, u iznosu od 540.582.580 KM, usvojen je i Zakon o izvršenju budžeta ZDK-a za 2023. godinu.

federalna.ba/Fena

Skupština ZDK Vlada ZDK Ivo Tadić HDZBiH
Vlada ZDK Vlada Zeničko - dobojskog kantona
0 11.06.2024 11:52
Vlada ZDK sjednica Memorijalni centar Potočari školarina
0 24.05.2024 11:42
Vlada ZDK registar kućna ložišta zaštita prirode
0 17.05.2024 10:28