'Swiftposium': Australija će biti domaćin akademske konferencije o Taylor Swift
(Izvor: EPA-EFE/SARAH YENESEL)

'Swiftposium': Australija će biti domaćin akademske konferencije o Taylor Swift

Australija će ispuniti najluđe snove studenata Swifties-a kada bude domaćin međunarodnog akademskog simpozijuma 2024. posvećenog globalnom kulturnom i ekonomskom uticaju Taylor Swift.

Trodnevni "Swiftposium", čiji je domaćin Univerzitet u Melburnu od 11. do 13. februara 2024. godine, poklapa se sa pjevačicinom turnejom Eras, koja počinje u Australiji na stadionu Melbourn Cricket Ground 16. februara.

Organiziran od strane naučnika sa sedam australijskih i novozelandskih univerziteta, Swiftposium je najavljen kao „akademska konferencija za naučnike i kritički dijalog o Swiftovoj popularnosti, njenim dubokim implikacijama na niz pitanja uključujući rod, fandom, popularnu kulturu, književnost, ekonomiju , muzičku industriju i još mnogo toga”.

Interdisciplinarna konferencija će se održati i online i uživo, uključujući javni događaj na trgu Federacije u Melbourneu.

Organizatori su u četvrtak objavili poziv za akademske radove, sa predloženim temama kao što su: „'Kada moja depresija radi smjenu na groblju': diskurs o mentalnom zdravlju i Taylor Swift", 'Da sam muškarac, onda bih bio Čovjek' : Taylor Swift, i rod i seksualnost”, i „Ovaj grad vrišti tvoje ime: Utjecaji međunarodnih turneja i velikih događaja, posebno Taylor Swift, na urbane pejzaže i kulturni identitet gradova.”

Organizatori će pozvati pjevačicu da se virtualno pojavi. Suorganizator konferencije dr Jennifer Beckett, viši predavač o medijima i komunikacijama na Univerzitetu u Melbourneu, rekla je da su akademici iz niza disciplina iz azijsko-pacifičke regije pozvani da podnesu radove - od urbanističkog planiranja preko zakona do zdravstva.

“Mislim da je veoma važno sagledati kako slavne ličnosti ili umjetnici utiču na naše živote i različite aspekte našeg života”, rekla je Beckett.

“Taylor Swift ima tako ogroman utjecaj na elemente svakodnevnog života. Na primjer, zaslužna je za skretanje pažnje na javni prijevoz u eri nakon pandemije. Mnogi gradovi u koje ona ide – planeri javnog prevoza su govorili o dodavanju dodatnih usluga.”

Swiftonomics je već dobro utabano polje, a ekonomisti analiziraju efekte njene turneje Eras na neto vrijednost pjevačice, kao i potrošnju, inflaciju i BDP. "Ne mogu da se sjetim drugog umjetnika, izuzev Beyonce, koja je imala isti ekonomski uticaj", rekla je Beckett.

Beckett, xennial koja je odrasla uz gotiku i grungea 90-ih, rekla je da je u Swift fandom došla relativno kasno, nakon što je njena mlađa sestra upoznala s tom muzikom. “Neke od tih pjesama su me provele kroz neka zaista mračna vremena,” rekla je. “Album Reputation koji sam zaista treblao čuti kada je izašao. Sjećam se da sam uz te pojesme iz sveg glasa pjevala.“

Beckett je dodala da je pjevačicina sposobnost da izgradi online zajednicu i parasocijalne odnose s obožavateljima područje sve većeg akademskog interesa. „Tim koji stoji iza Swift  je majstorska klasa PR-a i komunikacija“, rekla je.

Ideja za Swiftposium dobila je na snazi u julu, kada je predavač na kulturološkim studijama Univerziteta u Melburnu, Hannah McCann, lakomisleno tvitovala svoju ideju. Znala je da je u nevolji kada je to očaralo acafane (akademike koji se identifikuju kao obožavatelje) iz Australije i preko bare. “Svi su se okupili oko ove ideje”, rekja je Beckett.

“Postoji ogromna vrijednost u gledanju na ove vrste kulturnih ikona kada imaju ovaj nivo utjecaja.” Ovo nije prvi put da je Swift privukla akademsko interesovanje. Ove godine belgijski Univerzitet u Gentu uveo je izborni predmet pod naslovom Književnost: Taylorina verzija, koji koristi njen rad kao odskočnu dasku za istraživanje drugih pisaca.

Godine 2022. Institut Clive Davis Univerziteta u New Yorku uveo je kurs o Swift, dok je profesorica engleskog jezika Univerziteta Teksas Elizabeth Scala osnovala kurs pod nazivom The Taylor Swift Songbook.

U novembru će Univerzitet Indiana Bloomington biti domaćin dvodnevne konferencije za “Swifties i Swifty-adjacent thinkers” (Swiftovci i suswiftovski mislioci).

federalna.ba/The Guardian

Taylor Swift Australija