Svjetski rekorder Kjeld Nuis kolabirao nakon trke u brzom klizanju
(Izvor: Arhiv)

Svjetski rekorder Kjeld Nuis kolabirao nakon trke u brzom klizanju

Holandski brzo-klizač, višestruki svjetski i olimpijski šampion Kjeld Nuis kolabirao je u nedjelju uveče nakon trke na 1.000 metara u okviru Svjetskog kupa u Salt Lake Cityju. Nuis (34) je nastupio u posljednjem, desetom paru ove discipline i ostvario solidan rezultat i četvrto mjesto, a samo ga je devet stotih dijelova sekunde dijelilo od bronzane medalje.

Iako je trku završio sasvim normalno, usporio, mahnuo gledaocima i raskopčao trkački kombinezon, Nuis je na sveopšte iznenađenje pao preko zaštitnih tvrdih spužvi raspoređenih oko ledene staze i potom ostao da leži na leđima, raširenih ruku i nogu, ali potpuno svjestan.

Nakon medicinske intervencije i pauze od desetak minuta Nuis je iznesen na nosilima i sa zaštitnom kragnom oko vrata. Prema izvještajima holandskih medija Holanđanin je nakon trke na kratko izgubio svijest i zbog toga doživio nezgodan pad pri kojem je povrijedio vrat.

Holandski brzo-klizački savez KNSB saopštio je naknadno "da se čini da je sve u redu" sa Nuisom, ali da je on odvezen u bolnicu gdje se rade dodatni testovi.

Nusi je inače živa i aktivna legenda holandskog sporta, trostruki olimpijski pobjednik, 2018. na 1.000 i 1.500 metara, a 2022. na 1.500 metara. On je i svjetski rekorder u toj disciplini sa rezultatom 1.40.17 koji je postigao 2019. godine, upravo na najbržem ledu na svijetu, u Salt Lake Cityju.

Holanđanin je inače prvi i jedini klizač koji je probio brzinsku barijeru od 100 kilometara na sat, doduše u specijalnim uslovima, na zamrznutom jezeru, iza specijalno preuređenog vozila. Rekord iznosi nevjerovatnih 103 km/h i postavljen je prošlog ljeta u Norveškoj.

federalna.ba/Beta

Kjeld Nuis brzo klizanje