Svjetski mediji: Putin opet zvecka nuklearnim oružjem
(Izvor: EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK)

Svjetski mediji: Putin opet zvecka nuklearnim oružjem

Najava ruskog predsjednika Vladimira Putina da će postaviti taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiji predstavlja najnoviji pokušaj Moskve da zaprijeti povećanjem tenzija sa SAD i Evropskom unijom, ali zveckanje nuklearnim oružjem, mimo zastrašivanja, neće nužno promijeniti situaciju u vezi s ratom u Ukrajini, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE) pisanje svjetskih medija.

Putin je u subotu rekao da će radovi na izgradnji skladišta za taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiji biti završeni 1. jula, upoređujući taj potez s američkim razmještanjem nuklearnog oružja u Evropi, ukazuje Financial Times. Mada je Putin rekao da Rusija neće Bjelorusiji prepustiti kontrolu nad taktičkim nuklearnim oružjem ili prekršiti svoje obaveze u pogledu neširenja nuklearnog naoružanja, odluka je, kako ocjenjuje britanski list, jedan od najznačajnijih koraka Kremlja s njegovim nuklearnim arsenalom otkako je pokrenuo invaziju na Ukrajinu prije više od godinu dana.

Ruski predsjednik je rekao da je odluka o raspoređivanju odgovor na dugogodišnji zahtjev bjeloruskog autokratskog lidera Aleksandra Lukašenka, koji je dozvolio Rusiji da koristi njegovu zemlju za napade na Ukrajinu.

"Ovdje nema ničeg neobičnog: prije svega, SAD to rade decenijama. Oni su postavili svoje taktičko nuklearno oružje na teritorije šest svojih saveznika u Evropi. Dogovorili smo se da uradimo isto to bez, naglašavam, kršenja naše međunarodne obaveze o neširenju (nuklearnog oružja)", rekao je Putin.

Putin je takođe rekao da je odluku o taktičkom nuklearnom oružju u Bjelorusiji donio nakon što je Velika Britanija ranije ove sedmice objavila da je Ukrajini isporučila protivtenkovsku municiju s osiromašenim uranijumom, što je ruski predsjednik predstavio kao nuklearnu eskalaciju sukoba. SAD i Velika Britanija odbacuju Putinovu tvrdnju, navodeći da ta municija ima samo konvencionalnu upotrebu.

Putin je rekao da je Rusija već opremila 10 bjeloruskih aviona da mogu da nose taktičko nuklearno oružje, i da će u aprilu početi obuku bjeloruskih snaga na raketnom sistemu Iskander, koji može da nosi taktičko nuklearno oružje.

Ruski predsjednik je od početka invazije redovno upućivao prikrivene prijetnje da će upotrijebiti "sva raspoloživa sredstva" za odbranu osvojenih teritorija, navodi list i dodaje, pozivajući se na izvore, da je Putin jesenas, kada su nuklearne tenzije sa Zapadom bile na vrhuncu, razmišljao o upotrebi taktičkog nuklearnog oružja u Ukrajini, ali da je na kraju procijenio da to Rusiji neće donijeti nikakvu prednost na bojnom polju.

Putinova najava slanja taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiju prijeti da poveća tenzije sa SAD i Evropskom unijom dok njegove snage vode rat u Ukrajini, ocjenjuje The New York Times.

Iako je ruski lider u više navrata spominjao mogućnost upotrebe nuklearnog oružja od početka invazije na Ukrajinu, američki zvaničnici kažu da do sada nisu vidjeli nikakve poteze Rusije za premještanje ili upotrebu nuklearnog oružja i vjeruju da je rizik od njegove upotrebe mali.

Plan o postavljanju tog oružja u Bjelorusiji ponovo bi mogao biti zveckanje oružjem, ocjenjuje list, ukazujući da to neće nužno promeniti računicu na bojnom polju, budući da sve mete koje Moskva može da pogodi iz Bjelorusije, koja se graniči sa tri članice NATO-a, već može da pogodi i s ruske teritorije.

Američki zvaničnici i sada navode da nisu primjetili eskalaciju. Pentagon je u subotu saopštilo da uprkos izvještajima o najavi Rusije, "ne vidi nijedan razlog da prilagodi svoju stratešku nuklearnu poziciju, niti bilo kakve naznake da se Rusija sprema da upotrijebi nuklearno oružje", dodajući da SAD ostaju posvećeni kolektivnoj odbrani NATO-a.

Institut za proučavanje rata iz Washingtona odbacio je Putinovu najavu kao "informacionu operaciju" s malim rizikom od eskalacije.

"Putin pokušava da iskoristi zapadne strahove od nuklearne eskalacije", navodi ovaj tink-tenk, dodajući da se i dalje drži procjene da Putin "nije sklon riziku" i da je "više puta prijetio da će upotrijebiti nuklearno oružje bez ikakve namjere da to uradi kako bi slomio riješenost Zapada".

Postavljanjem taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiju Rusija bi prvi put od sredine 1990-ih stacionirala takvo oružje van svojih granica, ističe Reuters.

Za razliku od strateških nuklearnih bojevih glava, koje su napravljene tako da mogu biti lansirane na udaljenosti od više hiljada kilometara s podmornica, bombardera ili interkontinentalnih balističkih raketa i koje mogu da sravne sa zemljom cijele gradove, taktičko nuklearno oružje ima manji kapacitet za uništavanje određenih meta za dobitke na bojnom polju.

Planom za postavljanje taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiji, Putin zastrašuje svijet kako bi skrenuo pažnju sa svojih problema, ocjenjuje CNN.

Kada ruski predsjednik upotrebi riječ "nuklearno", svijet obraća pažnju i čini se da je to glavni razlog zašto je to rekao, navodi američka televizija u analizi ističući da bi trebalo "pročitati sitna slova" i razumjeti kontekst.

Putin je prijetio mogućnošću nuklearnog rata posljednjih godinu dana, posebno otkako je njegova vojna operacija u Ukrajini počela da posustaje, što, kako navodi CNN, može pomoći u objašnjenju konteksta, budući da je on trenutno čovjek s mnogo problema.

Ruske snage bombarduju ukrajinske gradove iz vazduha, ali na kopnu ne ostvaruju bitan napredak. Drugo, dodaje televizija, osim nekoliko novih trgovinskih sporazuma s Kinom, Putin nije dobio mnogo od samita s kineskim liderom Xi Jinpingom; ako ništa drugo, čini se da je Rusija sada mlađi partner Kine. A tu je nalog za njegovo hapšenje zbog optužnice Međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine.

Čini se da administracija predsjednika SAD Josepha Bidena nije uznemirena Putinovom najavom, pa ipak premiještanje ruskog taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiju približava ga ne samo Ukrajini već i Poljskoj, Litvaniji i Letoniji, američkim saveznicima u NATO-u.

To podiže nivo prijetnje u Evropi, i to je nešto što je Putin namjeravao da uradi, zaključuje CNN.

federalna.ba/Beta

Vladimir Putin Bjelorusija nuklearno oružje
Andrej Gnjot Beograd Srbija Bjelorusija
0 22.06.2024 20:39
Vladimir Putin Vijetnam strateško partnerstvo
0 20.06.2024 10:03
Vladimir Putin sporazumi Sjeverna Koreja
0 19.06.2024 12:31
Vladimir Putin Sjeverna Koreja
0 18.06.2024 20:26
Vladimir Putin Sjeverna Koreja posjeta
0 18.06.2024 12:51