Svjetski dan spavanja: U Wroclawu kafić u kojem možete odspavati i odmoriti

Danas se obilježava Svjetski dan spavanja.

Obilježavanje je počelo 2008. godine s ciljem podizanja svijesti o tome da san savremenog čovjeka često narušavaju navike savremenog života. Svjetsko društvo za spavanje (WSS - World Sleep Society) idejni je začetnik obilježavanja ovog dana.

Problemi spavanja dio su globalne epidemije koja utiče na narušeno zdravlje i kvalitet života do 45 posto svjetske populacije.

Svjetski dan spavanja obilježava se danas i u Wroclawu u Poljskoj. Posjetitelji kafića "Da Vinci Power Nap" imaju priliku da pored kofeinskog užitka probaju i spavanje u čaršafima na tavanu.

Cilj je da se ljudi opuste i odspavaju u ovom kafiću, pa su im pripremili i posebnu muziku i miris u ovim sobama.

Prvi kafić ove vrste napravila je dizajnerica i naučnica Magdalena Felcek 2018. godine. Ime je dobio po svjetski poznatom umjetniku Leonardu Da Vinciju, koji je bio poznat po tome što je spavao nekoliko sati noću i praktikovao 20 minuta drijemanja svaka četiri sata tokom dana.

Svjetski dan spavanja služi kao podsjetnik na važnost zdravih navika spavanja i ima za cilj podizanje svijesti o negativnim utjecajima poremećaja spavanja na medicinske, obrazovne i društvene aspekte života.

federalna.ba/AA

Svjetski dan spavanja
Svjetski dan spavanja nesanica
0 15.03.2024 12:18