Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima: Pokreće se linija za pomoć

Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima: Pokreće se linija za pomoć

U povodu Svjetskog dana borbe protiv trgovine ljudima koji se obilježava 30. srpnja, Udruženje za edukaciju i razvoj "Dignitet" iz Mostara pokreće liniju za pomoć.   

Broj linije za pomoć je 061 422 447, a bit će dostupan i putem aplikacije Viber i WhatsApp, ističu iz Udruženja "Dignitet" i dodaju kako će linija za pomoć biti će dostupna građanima od 8 do 20 sati.

- Savjetodavna, pedagoška, psihološka i pravna pomoć bit će ukazana svim zainteresiranim građanima i građankama - navode u spomenutom udruženju.  

U cilju smanjivanja broja zlostavljanja djece Udruženje "Dignitet" uz podršku Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti provodi projekt pod nazivom "Odrastanje u sigurnom okruženju".

Projektom se želi dati društvena doprinos u borbi protiv zlostavljanja djece i mladih. Dio projektnih aktivnosti biti će usmjeren na podizanje svijesti kod šire javnosti o važnosti prijavljivanja slučajeva zlostavljanja djece, kažu iz Udruženja "Dignitet".

Do kraja 2021. godine, napominju, 350 djece i mladih bit će direktno uključeni u program prevencije i edukacije.

 U okviru projekta provesti će se istraživanje na osnovu kojeg će se doći do podataka o najprisutnijim vrstama zlostavljanja djece u BH društvu. Djeca, mladi i šira javnost će biti informirani o fenomenu, rizicima i načinima zaštite od zlostavljanja putem interneta i trgovine djecom.

Kampanja koja će se provoditi kontinuirano ima za cilj da potakne građane na društvenu odgovornost i konstantnu borbu protiv nasilja, putem svih provedenih aktivnosti promovirati će se linija za pomoć. 

 Iz spomenutog udruženja navode kako se na današnji dan nastoji dodatno ukazati na ozbiljnost situacije u kojoj se nalaze žrtve trgovine ljudima.  

Zemlje članice Generalne skupštine Ujedinjenih naroda su 2013. usvojile rezoluciju A/RES/68/192 i proglasili 30. srpnja Svjetskim danom borbe protiv trgovine ljudima.

federalna.ba/Fena

Dignitet Mostar Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima