Svemirski brod Šendžou-15 sa tri tajkonauta uspješno se vratio na Zemlju

Svemirski brod Šendžou-15 sa tri tajkonauta uspješno se vratio na Zemlju

Kineski astronauti sa broda Šendžou-15 bezbjedno su se danas vratili na Zemlju, poslije misije u kineskoj orbitnoj svemirskoj stanici koja je trajala više od 180 dana, objavila je Kineska medijska grupa (CMG).

Kapsula za ponovni ulazak sletjela je u Dongfengu u autonomnoj pokrajini Unutrašnjoj Mongoliji na sjeveru Kine u 6.33 po pekinškom vremenu.

U kapsuli su bila tri tajkonauta - Fei Junlong, Deng Ćingming i Žang Lu.

CMSA je proglasila misiju Šendžou-15 potpunim uspjehom nakon što je medicinski tim koji je čekao na licu mjesta potvrdio da su tri tajkonauta dobrog zdravlja.

Komandant misije Fei Junlong prvi je izašao iz kapsule: „Želio bih da izvijestim svoju zemlju i ljude da je posada Šendžou-15 uspješno završila sve povjerene poslove i zadatke u orbiti. Bezbjedno smo se vratili na Zemlju. Osjećamo se dobro“.

Svemirski brod Šendžou-15 lansiran je u novembru 2022.

Tokom boravka na kineskoj svemirskoj stanici, astronauti su obavili četiri aktivnosti izvan svemirskog broda, postavivši novi rekord za kineske astronautske posade u svemirskim šetnjama.

Izveli su i niz naučnih eksperimenata i testova, uključujući instalaciju vanvoznog proširenja pumpe i instaliranje kablova te povezivanje, piše CMG.

federalna.ba/Beta

svemir Kina