Švedska - neuspjeh vlasti u odgovoru na pandemiju

Švedska - neuspjeh vlasti u odgovoru na pandemiju

Vlada Švedske bila je neuspješna u brojnim aspektima reagovanja na pandemiju kovida 19, uključujući sporo testiranje i praćenje kontakata i nedovoljnu zaštitu starijih osoba, saopštila je švedska ustavna komisija.

Zamjenik predsjedavajućeg ustavne komisije Hans Ekstrom izjavio je da reakcija manjinske Vlade Švedske nije bila dovoljna.

"Jasno je da Švedska nije bila dovoljno pripremljena prije pandemije i možemo da učimo iz brojnih grešaka koje su primijećene", rekao je Ekstrom, poslanik Socijaldemokratske partije.

Ekstrom, koji je prisustvovao saslušanju zajedno sa predsjedavajućim komisije i članom Napredne stranke Karin Enstrom, istakao je da je Vlada Švedske bila previše spora u sprovođenju testiranja i praćenja zaraze, da nije uspjela da zaštiti starije i da nije razdvojila odgovornost državnih i lokalnih nadležnih organa.

Tokom saslušanja nije pomenuta kontroverzna strategija Švedske u okviru koje nisu uvođene stroge mjere zatvaranja, piše "Russia Today".

"Starije osobe su bile posebno ugrožene i Vlada je trebala oštrije da reaguje", napomenula je Enstromova.

Manjinska Vlada koju predvodi Socijaldemokratska stranka već je preuzela odgovornost za neuspjeh kada je riječ o zaštiti lica u staračkim domovima.

Više od milion Šveđana bilo je pozitivno na testu za virus korona do srijede, 26. maja, a od posljedica zaraze preminulo je oko 14.500.

federalna.ba/Srna

Švedska koronavirus