Švedska i Kanada najavile nastavak fiansiranja UNRWA

Švedska i Kanada najavile nastavak fiansiranja UNRWA

Švedska i Kanada najavile su da će nastaviti finansirati agenciju UN-a za palestinske izbjeglice, više od mjesec dana nakon što su ga suspendovale u koordinaciji s petnaestak ostalih zemalja.

Švedska je saopćila da obnavlja pomoć, s početnom isplatom od 20 miliona dolara, nakon što je dobila uvjeravanja o dodatnim provjerama potrošnje i osoblja agencije.

- Vlada je dodijelila 400 miliona kruna UNRWA za 2024. godinu. Današnja odluka se odnosi na prvu uplatu od 200 miliona kruna - navodi se u saopćenju švedske vlade.

Kako bi deblokirala pomoć, UNRWA se usuglasila da "dopusti kontrole, nezavisne revizije, da ojača interni nadzor i dodatne kontrole osoblja".

U međuvremenuje kanadski ministar međunarodnog razvoja Ahmed Hussen izjavio novinarima da će se "kanadsko finansiranje UNRWA nastaviti".

- Nastavljamo finansiranje UNRWA zbog teške humanitarne situacije na terenu - pojasnio je on, napominjući da je Kanada prva zemlja G7 koja je nastavila finansiranje.

Oko 15 zemalja, uključujući Sjedinjene Države, Britaniju, Njemačku i Japan, obustavilo je finansiranje UNRWA krajem januara.

Tim potezima su sredstva agencije smanjena za 411 miliona eura, što je više od polovine sredstava koja je dobila 2023. godine.

Kanada je pregledala privremeni izvještaj istrage i "bila je uvjerena u sadržaj", izjavio je Hussein.

Također je najavio da će Ottawa biti partner s Jordanom i Svjetskim programom za hranu kako bi izvršili ispuštanje u Gazu i kako bi se isporučila očajnički potrebna hrana i druge osnovne potrepštine.

- Očekujemo ozbiljan rizik od masovne gladi u dijelovima Gaze, posebno na sjeveru - upozorio je on, prenosi palestinska zvanična novinska agencija WAFA.

federalna.ba/Fena

UNRWA Pojas Gaze Palestina Švedska Kanada