Švedska donirala opremu UKC RS za tretman medicinskog otpada nastalog tokom pandemije

U okviru projekta koji finansira Kraljevina Švedska, a realizuje Razvojni program Ujedinjenih nacija, a u svrhu pružanja podrške domaćim vlastima da na adekvatan način upravljaju otpadom nastalim tokom pandemije, Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske donirana je oprema za tretman medicinskog otpada nastalog tokom pandemije virusa korona.

Efektivno upravljanje otpadom je od suštinske važnosti kako bi se minimizirao potencijalni sekundarni uticaj COVID-19 na zdravlje i životnu sredinu.

Ekološki infektivni otpad u doba pandemije virusa korona uvećan je za 250 odsto i može da izazove opasne posljedice ukoliko se njime ne rukuje pravilno. U sklopu švedskog programa za odgovor na krizu izazvanu pandemijom, UKC-u su donirani vertikalni sterilizator, specijalizovano vozilo i zaštitna oprema za radnike.

„Medicinski otpad je toksičan ako se ne tretira na pravilan način i samim tim, ako se ne tretira pravilno, može da zagadi kako životnu sredinu, tako i da ugrozi i osoblje, samo društvo i pacijente koji su ovdje u bolnici“, ističe Johana Stromkvist, ambasador Kraljevine Švedske.

Švedska je obezbijedila i dodatna sredstva za tretiranje toksičnog otpada, koji dolazi i sa industrijskih pogona, a u sklopu donacije u vrijednosti od 550 hiljada eura, obezbijeđena je oprema i za druge bolnice širom Bosne i Hercegovine.

„Osigurana je zaštitna oprema za radnike odijela, maske i rukavice, za 24 institucije potrošni materijal, koji je potreban za tretman infektivnog otpada, šest uređaja za sterilizaciju i tretman infektivnog otpada, tri vozila i obučeno je 286 medicinskih radnika iz 25 institucija", objašnjava Seteliana Nedera, rezidentni predstavnik UNDP u BiH.

Direktor UKC-a Vlado Đajić je rekao da je u uvoj instituciji trenutno preko 200 pacijenata koji se liječe od posljedica virusa, te da je trećina sa teškom kliničkom slikom.

„Nema spuštanja garda, da ne bi bili nokautirani. Moramo biti i dalje oprezni i moramo se maksimalno pridržavati propisanih mjera", poručio je Vlado Đajić, direktor UKC RS.

Nabavkom opreme povećana je bezbjednost radnika koji su u dodiru sa medicinskim otpadom, te ostvarena bolja kontrola infekcije u institucijama.

federalna.ba/Danka Cvijić

oprema UKC RS Švedska
Norveška Švedska Island cjepiva
0 22.04.2021 14:27
Švedska koronavirus
0 15.04.2021 20:19
Johnson&Johnson Švedska
0 14.04.2021 16:57
vrisak Flogsta Švedska
0 12.04.2021 11:42
UKC RS pacijenti koronavirus
0 07.04.2021 15:16
UKC RS hospitalizirani koronavirus
0 07.04.2021 11:44