Svečanom akademijom Medresa 'Osman ef. Redžović' ispratila 27. generaciju maturanata

U Kulturnom centru Altindag u Visokom u petak naveče je održana Svečana akademija Medrese "Osman ef. Redžović", kojom je ova odgojno-obrazovna ustanova Islamske zajednice (IZ) ispratila 27. generaciju učenika i učenica.

Ova generacija broji 26 maturantica i 18 maturanata, koji su tokom četverogodišnjeg boravka u Medresi osposobljeni za dalje školovanje, obogaćeni moralnim i radnim navikama, kao i stručnim i općim znanjem.

Učenikom 27. generacije proglašen je Naser Šabić, a učenicom generacije Ajša Herceglija.

Čestitke učenicima i učenicama, njihovim roditeljima, ali i profesorima, uputio je izaslanik reisu-l-uleme IZ u Bosni i Hercegovini i njegov zamjenik Enes Ljevaković.

"Pohađali ste i uspješno okončali školovanje u jednoj od naših medresa. Ponosimo se činjenicom da su medrese najstarije odgojno-obrazovne ustanove na ovim prostorima, ali i činjenicom da su one danas savremena učilišta, koja pružaju znanja iz tradicionalnih i racionalnih nauka, kao i primjeran odgoj", rekao je Ljevaković.

Na Svečanoj akademiji obratio se i direktor Medrese Dženan ef. Handžić.

"U ovom okeanu ljepote, sreće i ponosa koje osjećamo danas ima i onaj jedan trun sjete i tuge, bude i poneka suza. Čim smo tužni, to znači da ste bili dobri i da nam je žao što nas napuštate. Čim ste vi tužni, to znači da ste svjesni da vam je bilo lijepo. Vjerujem da smo vam dali dovoljno, da su vaša pleća dovoljno jaka da ponesu teret odgovornosti za svoju budućnost", poručio je maturantima i maturanticama Handžić.

Akademiji su prisustvovali i mnogi istaknuti gosti, predstavnici vjerskog, javnog, društvenog i političkog života.

Medresa "Osman-ef. Redžović" u Visokom počela je s radom ratne 1992/93. godine, a nosi ime alima Osman ef. Redžovića. Respektabilna je odgojno-obrazovna ustanova, prepoznatljiva po kontinuiranom razvoju, ali prije svega po svojim alumnistima, kojih je u ovih skoro 30 godina bilo preko 1.500.

federalna.ba/AA

Medresa "Osman ef. Redžović" Visoko
voz Visoko Sarajevo Adnan Šteta Željeznice FBiH Enis Džafić
0 15.05.2022 18:42
Mahir Očuz Džejla Glavović Očuz Visoko
0 01.04.2022 18:43
hapšenje MUP ZDK Visoko kanabisovo ulje Gordan Memija
0 31.03.2022 10:56
Novak Đoković Semir Osmanagić Visoko sport tenis piramide Bosanska Posavina Arheološki park Bosanska piramida Sunca
0 12.03.2022 16:58
Visoko požar
0 07.02.2022 17:14