Svečani koncert Sarajevske filharmonije u Vijećnici povodom Dana pobjede nad fašizmom

Svečani koncert Sarajevske filharmonije u Vijećnici povodom Dana pobjede nad fašizmom

Svečani koncert Sarajevske filharmonije održan je danas u Vijećnici povodom 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, u organizaciji Grada Sarajeva i gradonačelnice Benjamine Karić. 

Koncertu je prisustvovao veliki broj zvanica, a poruku zajedništve i solidarnosti poslali su gradonačelnica Karić i specijalni predstavnik Evropske unije i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler.

Karić je u govoru podsjetila da je 8. maja 1945. godine u 23.01 sati njemačka vrhovna komanda u Berlinu potpisala kapitulaciju. Sa slobodarskim snagama Evrope i svijeta, 78 godina kasnije, obilježava se 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu.

-  Obilježavamo najveću pobjedu naroda Evrope i svijeta. Sloboda je plaćena ljudskim životima, među kojima je mnogo naših sugrađana. Sarajevo je izraslo u moderan, otvoren olimpijski grad, ali u zenitu njegove snage, moći i ljepote, ponovo je nasrnuo fašizam. Državnost BiH je bila na najtežem iskušenju, ali odbranjena je na istoj platformi – na antifašizmu. Sarajevo se u Drugom svjetskom ratu i protekloj agresiji branilo i odbranilo životima svojih građana, srcem, prkosom i snom o slobodi – poručila je Karić.

Kako je kazala, Sarajevo ne smije zaboraviti svoju ubijenu djecu, kojoj je na današnji dan podignut spomenik, kao ni zlatne ljiljane, koji danas obilježavaju svoj dan, ali ni sve građane Sarajeva koji su izdržali 44 paklena mjeseca pod opsadom.

Sattler je naglasio da su Vijećnica i grad Sarajevo simbli otpora prema mržnji, ali i tolerancije, razumijevanja i demokratije. Oni su čisti prikazi evropskih vrijednosti ovoga grada.

-  Prije 78 godina okončan je jedan od najvećih zločina našeg vremena, užas zbog kojeg i danas preispitujemo svoju ljudskost. Poraz nacizma i fašizma pokazao je da ideologije mržnje nikada neće biti na pobjedničkoj strani. Danas je naša dužnost da se sjetimo onih koji još uvijek pate zbog takvih ideologija i žeđi za osvajanjem i uništenjem. Ne tako daleko od nas, Ukrajinci obilježavaju pobjedu nad fašizmom, dok se bore za sličan cilj – rekao je Sattler.

Podsjetio je da se danas slavi i Dan Evrope, kada su različite kulture i zemlje, na ruševinama Drugog svjetskog rata izabrale partnerstvo umjesto neprijateljstava i osvete, a savezništvo nad izolacijom. Istaknuo je da je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji poruka narodima BiH da je njihovo mjesto u srcu Evrope, te političkim liderima da moraju snažno raditi na reformskom putu i EU integracijama.

-  Evropski put BiH je veoma važan za nove generacije, čije težnje i ideje prečesto bivaju zanemarene. Sarajevo može voditi put u osnaživanju i davanju glasa mladima u ovoj zemlji. Ovaj grad je već po ovom pitanju priznat na međunarodnom planu. Naime, Sarajevo je jedan od tri finalista za omladinsku prijestolnicu Evrope 2026. godine – dodao je Sattler.

federalna.ba/Fena

Sarajevska filharmonija Vijećnica svečani koncert Dan pobjede nad fašizmom
Marš besmrtnog puka Dan pobjede nad fašizmom Milorad Dodik
0 09.05.2024 19:33
Dan Evrope Dan Europe Dan Zlatnih ljiljana Dan pobjede nad fašizmom Dan logoraša
0 09.05.2024 19:14
Kanton Sarajevo delegacija Šehidsko mezarje Kovači Dan pobjede nad fašizmom
0 09.05.2024 11:00
Vijećnica Sarajevo Kanton Sarajevo Bosna i Hercegovina
0 20.04.2024 10:06
Dan grada Sarajeva Vijećnica Šestoaprilska nagrada 6. april
0 06.04.2024 19:05
Sarajevska filharmonija Vedran Tuce Zubin Mehta
0 09.03.2024 10:45