videoprilog Ines Alijagić (Federacija danas)

Sve više korisnika javnih kuhinja u Bihaću i Cazinu, pomoć vlasti simbolična

Veliki broj stanovništva sa socijalnom potrebom su korisnici javnih kuhinja. Iz Regionalnog odbora Merhameta Bihać i Merhameta Grada Bihaća u narednom periodu očekuju i povećanje broja korisnika.

Svake godine broj korisnika javnih kuhinja na području Bihaća i Cazina se povećava.

“Ovdje sam već četiri-pet godina. Puno mi ovo pomaže. Dobijemo i higijenske potrepštine, prehrambene namirnice, odjeću, obuću...”, priča Hermiona Hodak.

“Imam jedanaestero: kći sa četvero unučadi, moj muž i djeca i ovo mi znači puno. Muž sam radi. Šta je danas 20 maraka, treba struja, voda... još da ne dođem na ovo”, kaže Fatima Bajadžić.

Ono što je zabrinjavajuće, kažu iz Regionalnog odbora Merhamet Bihać, jeste da sve veći broj stanovništva ruralnog područja traži pomoć. Javna kuhinja Imaret trenutno ima 250 korisnika i isti broj korisnika kojima se dostavljaju lanč paketi i paketi s osnovnim sredstvima za održavanje lične higijene.

“Protekle godine uspjeli smo završiti projekt javnih kuhinja Imaret u Bihaću i Cazinu, gdje se pripremilo oko 60.000 toplih obroka i podijelilo ljudima koji se nalaze u stanju socijalne potrebe. Negdje oko 50.000 KM je izdvojeno za prehrambene pakete koji su kupljeni i distribuirani na području našeg kantona”, navodi Alen Prošić, direktor Regionalnog odbora Merhamet Bihać.

Merhamet Bihać trenutno ima 280 korisnika, a još veći broj korisnika očekuju krajem januara.

“Mnogi su nam pomagali, a naši najveći donatori su naši sugrađani privremeno zaposleni u inostranstvu, koji gotovo redovito kad dođu u svoju domovinu posjete bihaćki Merhamet i daju doprinos našem radu u korist naših korisnika”, ističe Fikret Draganović, predsjednik Merhameta Grada Bihaća.

Prošle godine Merhamet Bihać je podijelio svojim korisnicima više od 70.000 toplih obroka u šta je utrošeno oko 100.000 maraka. To bi bez donatora, drugih humanitarnih udruženja i ljudi dobre volje bilo veoma teško realizirati jer državna, kantonalna i gradska vlast simbolično podržavaju javne kuhinje.

federalna.ba

Javne kuhinje Bihać Cazin