Sve spremno za FIS Evropa kup u OC Bjelašnica, FIS potvrdio kvalitet staza

Sve spremno za FIS Evropa kup u OC Bjelašnica, FIS potvrdio kvalitet staza

U Olimpijskom centru danas je održan snow control, finalna provjera staza od Međunarodne skijaške federacije, za FIS Europa kup koji će biti održan 12. i 13. februara u Super-G discipline za žene.

Snow control obavio je Bojan Panovski, tehnički delegat Međunarodne skijaške federacije (FIS) sa preko 20 godine iskustva, koji je potvrdio da staze zadovoljavaju FIS standarde.

- Uradili smo snow control sa vrha šestosjeda do finisha, odnosno duž staze staze gdje će da se održi utrka. Na cijeloj stazi ima dovoljno snijega i kvaliteta staza je u skladu sa FIS standardima. Znamo da je početak zime započeo bez snježnih padavina i sretni smo da je posljednjih dana palo dovoljno snijega te da je visina snježnog pokrivača sada zadovoljavajuća. Moram naglasiti da su i uposlenici ZOI’84 uradili odličan posao sa vještačkim osnježenjem i pravljenjem dobre podloge, tako da sa finalnim pripremama od strane organizatora u sljedećih nekoliko dana, utrka se može održati u skladu sa najvišim standardima -  kazao je Panovski.

Panovski je također naglasio veliki potencijal OC Bjelašnica za organizaciju najvećih skijaških takmičenja.

- Nije slučajno Bjelašnica odabrana kao domaćin ZOI’84 i to za takmičenja u muškim disciplinama. Prije 39 godina postavljeni su kvalitetni temelji za organizaciju najprestižnijih skijaških takmičenja, a danas imamo i vještačko osnježenje i savremenu tehnologiju koji omogućavaju stvaranje potrebnih uslova. Ukoliko organizatori FIS Europa kupa na Bjelašnici zadovolje potrebne standarde, možemo uskoro očekivati i veća takmičenja u OC Bjelašnica -  poručuje Panovski.

OC Bjelašnica nastavlja da kontinuirano radi na unapređenju uslova za skijanje kako za rekreativce, tako i za takmičare. Od danas je ovaj ski centar bogatiji i za još jedan ski lift koji će značajno poboljšati transport skijaša na ovoj planini. Skijaši će od danas moći da koriste i četverosjed koji je u pogon pušten šest godina nakon što je kupljen. Vožnja ovim četverosjedom ujedno je prilika i za uživanjem u prelijepoj panorami ove bh. planine koja danas sija u punom sjaju, saopćeno je iz Olimpijskog centra Bjelašnica.

federalna.ba/Fena

skijanje
Kupreška visoravan skijanje
0 06.03.2023 19:30
Kupres skijanje
0 05.03.2023 11:34
Maria Therese Tviberg skijanje Alexander Schmid
0 15.02.2023 14:29
Mikaela Shiffrin skijanje
0 15.02.2023 09:26
skijanje Bjelašnica Elvedina Muzaferija
0 12.02.2023 15:55
skijanje Bjelašnica Elvedina Muzaferija
0 12.02.2023 13:19