Prilog: Amra Ličina

Sve je više optužbi o umiješanosti Vučića u terorizam na Kosovu - Srbija odbacuje da je planirala napade

Premijer Kosova Albin Kurti objavio je da je, na osnovu dokumenata koje je zaplijenila policija Kosova, teroristički napad na sjeveru bio dio većeg plana. Pored ovoga, kosovska policija je objavila snimke na kojim se vide završne vježbe grupe na poligonu Vojske Srbije, poznatom kao Pasuljanske Livade. Ako vojska Srbije dobije naređenje da uđe na Kosovo, ona će to i učiniti, kazao je danas ministar odbrane Srbije Miloš Vučević.

 

Kosovska policija je na konferenciji za medije objavila više video snimaka, među kojima i one koje je zabilježila kamera u vozilu, a na kojima se, navodno, vidi kako je počeo napad na kosovsku policiju u selu Banjska na sjeveru Kosova.

 

„Prema dostavljenim informacijama, napad je prvo izvršen eksplozivom, od čega je poginuo policijski vodnik policijske stanice Zvečan, a nakon ovog napada eksplozivom, počeo je napad teškim naoružanjem, istovremeno u pravcu ostalih policijskih službenika koji su bili na licu mjesta. Video prikazuje prve napade terorističke grupe na policiju Kosova. Napadi, kako se vidi, izvršeni su različitim oružjem, počevši od zolje i drugog teškog naoružanja“, navodi se na Fejsbuk (Facebook) stranici kosovske policije uz opis videa.

 

Premijer Kosova Albin Kurti objavio je da je, na osnovu dokumenata koje je zaplijenila policija Kosova, teroristički napad na sjeveru bio dio većeg plana.

 

"Na temelju dokumentacije koju je oduzela kosovska policija potvrđeno je da je teroristički napad bio dio većeg plana za aneksiju sjevera Kosova putem koordiniranog napada na 37 različitih položaja. Uslijedilo bi uspostavljanje koridora prema Srbiji, kako bi se omogućila opskrba oružjem i trupama", napisao je Kurti na društvenoj mreži X.

 

Ranije je policija Kosova objavila snimke na kojima se vidi vojna obuka napadača na teritoriji Srbije i na vojnom poligonu srbijanske vojske, a utvrđeno je i da dio otkrivenog oružja ima direktnu vezu s Vojskom Srbije.

 

Milan Radoičić, koji je bio potpredsjednik Srpske liste i blizak saradnik predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, priznao je da je organizovao grupu. Sjedinjene Američke Države i Njemačka pozvale su Srbiju da prestane sa raspoređivanjem trupa na granici s Kosovom te da ih povuče u unutrašnjost Srbije. O raspoređivanju trupa izvijestile su i kosovske sigurnosne agencije.

 

Međutim, prema tvrdnjama ministra odbrane Srbije Miloša Vučevića, vojska Srbije nikada nije prekršila nijedan sporazum i nikada nisu prešli na teritoriju Kosova:

“Vodi se sistematska kampanja protiv Vojske Srbije, protiv njenog razmještanja na teritoriji Srbije. Ukoliko Vojska Srbije dobije takvu naredbu od predsjednika Srbije kao vrhovnog komandanta da uđu na teritoriju Kosmeta, Vojska Srbije će takav zadatak i izvršiti efikasno, profesionalno i uspješno i svakako unaprijed najaviti Kforu.“

 

Također, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, negira da je iz Srbije planirano bilo šta, te tvrdi da je na Kosovu u toku progon Srba:

 

 „Na sjeveru Kosova, prema podacima koje imamo, a to su podaci iz naše četiri opštine, oko 11% Srba sa sjevera Kosova se iselilo i otišlo u centralnu Srbiju. I to nikog od stranih ambasada ne interesuje.“

 

Kosovska ministrica vanjskih poslova Donika Gervala-Švarc (Donika Gervalla-Schwarz) je izjavila da raspoređivanje Vojske Srbije na granici Kosova podsjeća na ponašanje Rusije prema Ukrajini prije njene invazije, te je pozvala Evropsku uniju da preduzme mjere protiv Beograda, kao što je zamrzavanje statusa kandidata. Vojne snage Velike Britanije narednih dana će rasporediti dodatnih 200 vojnika na Kosovu, nakon povećanja tenzija u sjevernom dijelu zemlje. Iz Ministarstva odbrane Velike Britanije je saopćeno da aktivacija dolazi nakon zahtjeva NATO-ovog vrhovnog savezničkog komandanta za Evropu da se pridruži mirovnoj misiji NATO-a na Kosovu.

 

Kosovski premijer Albin Kurti sastao se sa specijalnim predstavnikom Njemačke za Zapadni Balkan Manuelom Saracinom (Manuel Sarrazin). U zvaničnom saopćenju kabineta kosovskog premijera još jednom su naveli da je ono što se dogodilo 24. septembra „teroristički napad u organizaciji i podršci zvaničnog Beograda“.

 

 

 

 

Kosovo Srbija Federalni radio
sport Federalni radio
0 11.12.2023 23:29
Vijesti u 22 Federalni radio
0 11.12.2023 22:30
sport Federalni radio
0 11.12.2023 18:17
Vijesti u 17 Federalni radio
0 11.12.2023 16:54
Aleksandar Vučić izbori Srbija
0 11.12.2023 14:00
Kosovo hapšenje
0 11.12.2023 12:10