videoprilog Rosande Zovko (Federacija danas)

"Sve je premostivo" - Mostar obilježava 17. godišnjicu obnove Starog mosta

Pod sloganom „Sve je premostivo“ Grad Mostar u suradnji s nekoliko ustanova kulture i udruga koje djeluju na polju kulture i umjetnosti, obilježit će 17. godišnjicu obnove Starog mosta. Manifestacija je ujedno posvećena 16. obljetnici upisa Starog mosta na UNESCO-vu listu kulturne baštine.

Kulturna manifestacija „Sve je premostivo“ će početi 21. lipnja, simbolično na prvi dan ljeta i Svjetski dan glazbe. Prvi program u okviru obilježavanja, za Mostar značajnih godišnjica, pripremio je Simfonijski orkestar Mostar.

„Ove godine odlučili smo se da to bude koncert opernih arija, iz najpoznatijih opera, opereta i mjuzikala, tako da ćemo čuti neke arije iz Mozartovih opera, iz Delibeovih“, kazala je Snježana Zovko, ravnateljica Simfonijskog orkestra Mostar.

Glazbene programe pripremit će i MC Pavarotti, Hrvatski dom hercega Stjepana Kosače, Centar za kulturu te Mostarska rock škola.

„Nas je zapalo nešto malo i slatko, sve u 7. mjesecu organiziramo, na tom fonu smo odlučili da imamo te male koncerte i DJ partije“, kaže Orhan Maslo, voditelj Mostar Rock School.

Udruga za Down sindrom organizira likovne radionice, čiji polaznici će raditi dva UNESCO motiva: stećke i Stari most.

„Likovna radionica je zamišljena kao jedna inkluzivna radionica gdje će sudjelovati učenici osnovnih škola sa poteškoćama u razvoju i učenici redovnog razvoja“, pojašnjava Igor Ledić, predsjednik Udruge za down sindrom, Mostar.

„Grad Mostar je na Unesco listu upisan po kriteriju, a to znači da je posebno istaknuta živuća ili Living tradition, baš u kontekstu živuće tradicije trebamo baštinu personalizirati, tako da se radionica zove Sve o meni“, kazala je Senada Demirović Habibija, asistent Grada Mostara za suradnju s organizacijom gradova svjetske baštine (OWHC).

Glazbeni, likovni, književni i drugi sadržaji bit će organizirani na otvorenom na više lokacija u gradu. Cilj je vratiti Mostar na svjetsku kartu kulturnih događanja i učiniti ga otvorenom pozornicom za sve vrste kulturno-zabavnih sadržaja za sve generacije.

federalna.ba/Rosanda Zovko

Mostar obnova Stari most UNESCO
Mostar HNK koronavirus
0 26.07.2021 12:01
Skokovi sa Starog mosta Stari most Mostar
0 25.07.2021 18:37
Federalni radio Radio Federacije BiH Skokovi sa Starog mosta Stari most Mostar
0 25.07.2021 18:14
Skokovi sa Starog mosta Stari most Mostar
0 25.07.2021 17:56
Draško Stanivuković Banja Luka Mostar
0 25.07.2021 15:40
Mostar Stari most Skokovi sa Starog mosta
0 25.07.2021 10:35