videoprilog Adise Alić (Federacija danas)

Sve je izvjesniji štrajk zdravstvenih radnika u SBK-u

Sve je izvjesniji štrajk zdravstvenih radnika u Srednjobosanskom kantonu. Pregovori članova Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije s pregovaračkim timom Vlade, o novom kolektivnom ugovoru, završeni su bez dogovora. Zdravstveni radnici zahtijevaju povećanje cijene rada, a iz Vlade kažu da novca nema.

Pregovarački tim Vlade povećanjem satnice sa 2,40 na 2,60, za poboljšanje prava uposlenih u zdravstvu ponudio je 5 miliona, što bi značilo plaće veće za 90 do 200 maraka. Sindikati traže 14 miliona. Uz povećanje satnice na 3 marke, njihov zahtjev su i veći koeficijenti za 0,2. Time bi se kažu u pravima izjednačili s doktorima u drugim kantonima te zaustavili odliv kadrova.

„Blizu nas su dva velika centra - Zenica i Sarajevo, gdje mi imamo konstantan odljev našeg kadra, što mladog kadra, što iskusnih specijalista. Znači jednostavno smo u inferiornom položaju u odnosu na druge, bliže kantone. Prosjek Sarajeva je između 500 i 600 maraka je veća plata nego u SBK“, ističe dr. Ivan Blažević, predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije SBK.

„Mi ne možemo davati ono što nemamo. Bilo je nekakvih prijedloga nek Vlada digne kredit da nam da novce. Pa šta ćemo opet i iduće godine opet dizat kredit, pa gdje je tome kraj? Ja razumijem da se oni porede sa kolegama iz većih centara, meni je to jasno. Nemaju ni svi ministri u svim drugim kantonima istu plaću, pa tako nemaju ni liječnici“, potcrtava Anto Matić, ministar zdravstva i socijalne politike SBK (HDZBiH).

Polusatnim štrajkom upozorenja uz zahtjev za povećanje cijene rada, doktori i stomatolozi početkom sedmice, već su upozorili na svoje zahtjeve od kojih ne odustaju. Naredni korak, ukoliko do dogovora ne dođe, je generalni štrajk.

„Sljedeći korak za koji mi imamo odobrenje Skupštine znači generalni štrajk, ja se nadam da ćemo mi nać zajedničku riječ, da do toga neće doći, da pati cjelokupno zdravstvo. Stao bi zdravstveni sistem u SBK. Ja se nadam da ćemo se dogovoriti“, navodi dr. Ivan Blažević.

I predstavnici Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu potvrdili su nam da neće prihvatiti ponudu Vlade. S obzirom na to da su oni u postupku mirenja, ukoliko do 1. jula ne dođe do približavanja stavova, također, najavljuju organizaciju generalnog štrajka.

federalna.ba

SBK štrajk medicinski radnici
štrajk Sindikat Lufthansa pilot
0 31.07.2022 15:37
štrajk mašinovođa Velika Britanija uslovi rada
0 30.07.2022 20:30
štrajk željeznice Velika Britanija
0 27.07.2022 11:40
Njemačka Lufthansa štrajk
0 26.07.2022 13:58