Svakog dana od 2018. nestalo je oko 17 djece migranata dnevno
(Izvor: Yara Nardi/Reuters)

Svakog dana od 2018. nestalo je oko 17 djece migranata dnevno

Najmanje 18.000 djece migranata bez pratnje nestalo je nakon dolaska u evropske zemlje, uključujući Grčku, Italiju i Njemačku.

Istraga Guardiana i prekograničnog novinarskog kolektiva Lost in Europe otkrila je da je 18.292 djece migranta bez pratnje nestalo u Evropi između januara 2018. i decembra 2020., što je gotovo 17 djece dnevno.

Samo u 2020. godini u 13 evropskih zemalja nestalo je 5.768 djece.

Većina djece koja su nestala u posljednje tri godine u Evropu su došla iz Maroka, ali Alžir, Eritreja, Gvineja i Afganistan također su bili među vodećim zemljama porijekla. Prema dostupnim podacima, 90% su bili dječaci, a otprilike svaki šesti mlađi od 15 godina.

Istraga, koja je objedinila podatke o nestalim maloljetnicima bez pratnje iz svih 27 zemalja EU, kao i Norveške, Moldavije, Švicarske i Velike Britanije, utvrdila je da su pruženi podaci često bili nedosljedni ili nepotpuni, što znači da bi stvarni broj nestale djece mogao biti mnogo veći.

Španjolska, Belgija i Finska dale su podatke samo do kraja 2019. Danska, Francuska i Velika Britanija uopće nisu dale podatke o nestaloj djeci bez pratnje.

Nalazi istrage postavljaju ozbiljna pitanja o tome koliko su evropske zemlje sposobne ili voljne zaštititi djecu migrante bez pratnje.

Federica Toscano, voditeljica advokature i migracija u Missing Children Europe, neprofitnoj organizaciji koja povezuje lokalne agencije širom Evrope, rekla je da su podaci "izuzetno važni" za razumijevanje razmjera problema u Evropi. "Veliki broj nestale djece simptom je sustava zaštite djece koji ne djeluje", rekla je.

Rekla je da su djeca bez pratnje među migrantima najranjiviji na nasilje, iskorištavanje i trgovinu ljudima. "Kriminalne organizacije sve su više usmjerene na djecu migrante", rekla je Toscano, "posebno na djecu bez pratnje, a mnoge od njih postaju žrtve rada i seksualnog iskorištavanja, prisilnog prosjačenja i trgovine."

U martu 2019. godine, Guardian and Lost in Europe otkrili su da je najmanje 60 vijetnamske djece nestalo iz nizozemskih skloništa. Nizozemske vlasti sumnjale su da su prebačeni u Britaniju kako bi radili na farmama kanabisa i u salonima za uljepšavanje noktiju.

Herman Bolhaar, nizozemski nacionalni izvjestitelj o trgovini ljudima, rekao je da je istraga pokazala hitnu potrebu suradnje na evropskoj razini kako bi se riješilo pitanje zašto su hiljade djece migranata bez pratnje netragom nestale. "Ne možemo ovu djecu ispustiti iz vida", rekao je. "Zaslužuju našu zaštitu."

Iako gotovo sve zemlje u istrazi imaju uspostavljene detaljne postupke namijenjene rješavanju problema nestanka maloljetnika bez pratnje, oni u praksi ne funkcioniraju uvijek dobro, navodi se u izvještaju Evropske migracijske mreže iz 2020. godine, dijela Evropske unije. Problemi uključuju neuspjeh praćenja slučajeva prijavljivanja nestale djece i nedovoljnu suradnju policije i azila ili tijela za zaštitu djece.

"U spise nestalog djeteta migranta bilježi se vrlo malo", rekla je Toscano, "a prečesto se pretpostavlja da je dijete migrant negdje na sigurnom u drugoj zemlji, iako prekogranična saradnja u tim slučajevima praktički ne postoji."

Postoji više razloga zašto djeca nestaju, rekla je, uključujući "dugotrajne i teške postupke za dobivanje međunarodne zaštite ili ponovno spajanje sa svojom obitelji". Mnogi su također držani u neadekvatnim objektima, često bez pristupa obrazovanju, dodala je.

Glasnogovornik Evropske komisije rekao je da postoji "duboka zabrinutost zbog nestanka djece", dodajući kako države članice trebaju "poduzeti mjere kako bi spriječile i odgovorile na nestanke djece u migracijama ... poboljšanjem prikupljanja podataka i prekogranične suradnje".

federalna.ba/The Guardian

migranti djeca nestala
ratni zločin Amnesty International Haag Izrael Gaza Palestina sud civili djeca žrtve
0 16.05.2021 15:27
Krijesnice kultura djeca sa invaliditetom osobe sa invaliditetom predrasude djeca djeca sa poteškoćama u razvoju video Čitluk BiH
0 16.05.2021 13:01
papa Franjo Vatikan Izrael Gaza Palestina žrtve djeca
0 16.05.2021 12:57
Tunis migranti
0 13.05.2021 19:47
SAD koronavirus Covid19 vakcina vakcinacija cjepivo cijepljenje djeca pandemija virus
0 13.05.2021 18:44