videoprilog Đenite Huseingbegović i Anela Husnića (Dnevnik 2)

Sva neozbiljnost bh. pravosuđa ogleda se u slučaju Memić

Pravosuđe Bosne i Hercegovine na slučaju Dženan Memić pokazalo je svu svoju neozbiljnost. Dokaz za to su današnje akcije, ali i sudski procesi kojima se pokušavalo dokazati da su Ljubo i Bekrija Seferović krivi za saobraćajnu nesreću i smrt Dženana Memića. U dvije sudske presude oni su oslobođeni optužbi.

Mutap i Dupovac uhapšeni zbog ometanja istrage u predmetu Memić

Pet godina traje agonija porodice Memić. Pravnim putem, protestima pokušavaju dokazati da je Dženan Memić ubijen. Pripadnici SIPA-e od jutros su na terenu. Po nalogu Tužilaštva BiH pretresli su više imovinskih objekata policajca Hasana Dupovca i Zijada Mutapa. Dupovac i Mutap su...

Donosimo hronologiju slučaja Memić.

Dženan Memić stradao je u noći 8. februara 2016. godine. Tada je s Dženanom bila djevojka Alisa Mutap. No, pozivajući se na amneziju, nikada nije ispričala šta se zaista te noći dogodilo.

U oktobru iste godine pred Kantonalnim sudom u Sarajevu počinje suđenje Ljubi i Bekriji Seferoviću pod optužbom koja Ljubu tereti za krivično djelo protiv sigurnosti javnog prometa i krivično djelo neukazivanja pomoći povrijeđenoj osobi, a Bekriju Seferovića za krivično djelo zataškavanja dokaza. 

"Postupak porodice oštećenog, odnosno punomoćnika ne želim komentarisati. Svako radi svoj posao onako kako misli da treba i najbolje", rekao je Rusmir Karkin, advokat Ljube i Bekrije Seferovića.

"Mi ćemo nastaviti koristiti legitima pravna sredstva sve do Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu i pokušavati da dokažemo onu pravu istinu", govorio je Ifet Feraget, advokat porodice Memić.

Dvije godine Tužilaštvo je pokušavalo dokazati da je Dženan Memić stradao u saobraćajnoj nesreći, iako su svi nalazi vještaka ukazivali da Dženanove povrede ne odgovaraju povredama nastalim u saobraćajnoj nesreći te da su one izazvane tupim predmetom. To je i potvrđeno presudom kojom su Seferovići oslobođeni.

"Alisa mora reći isitnu, lagala je od početka. Jer na početku smo rekli, ovo da je Ljubo uradio, da bi Alisa jedva dočekala da kaže udario nas auto, udario me je Ljubo. Međutim, Alisa je lagala", tvrdio je Muriz Memić, otac ubijenog Dženana Memića.

Godinu kasnije Vrhovni sud Federacije ukinuo je presudu Kantonalnog suda i naložio ponovni proces. On je počeo mjesec nakon odluke Vrhovnog suda.

"Dženan je imao jednu jedinu povredu, to je akutni subdoralni hematom. Bitno je znati da to nije smrtonosna bolest. Kosti lobanje je doktor otvorio kako bi se oslobodio pritisak na mozak. Intervencija za Dženana Memića je stigla prekasno. Dženan je mnogo ranije povrijeđen nego što piše u optužnici i to nema veze sa saobraćajem. Dženan je ubijen", pojašnjavao je Feraget.

Feraget: Pravda se nikome ne može uskratiti

O slučaju Memić i najnovijim dešavanjima u Federaciji danas smo razgovarali sa advokatom porodica Memić i Dragičević Ifetom Feragetom. Navodi da nije znao da će se desiti današnja akcija, ali je očekivao. "Pet godina radimo intenzivno na ovom slučaju, ja i gospodin Muriz Memić, kao &sc...

No, ovo je samo produžilo agoniju porodice Memić na još godinu. Uslijedio je novi sudski proces s istim optuženima, istom optužnicom i istim sudskim vijećem.  

"Ne postoje pouzdani dokazi da se saobraćajna nesreća desila na način kako je to navedeno u optužnici pa je sud donio jedinu moguću presudu, a to je da se optuženi Ljubo Seferović i Bekrija Seferović oslobađaju od optužbe za krivična djela za koja su bili optuženi", istakao je Igor Todorović, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Svih ovih godina porodica Memić insistirala je na tome da je njihov sin ubijen. Da Alisa Mutap zna šta se dogodilo, ali da o tome šuti. Memići su imali veliku podršku javnosti te su nekoliko puta organizirani masovni protesti kojima bi se ukazalo na propuste Kantonalnog tužilaštva.

Ovo je jedan od rijetkih sudskih postupaka u kojem su advokati odbrane, optuženi i članovi porodice stajali na istoj strani. 

Ovaj slučaj, nakon što su Seferovići oslobođeni i drugi put, ponovo je vraćen na Vrhovni sud koji je krajem prošle godine održao sjednicu vijeća tokom koje je Kantonalno tužilaštvo tražilo ukidanje oslobađajuće presude Seferovićima, dok je odbrana ostala pri stavu da je Dženan Memić ubijen, ali da to nisu uradili Seferovići. 

Još se čeka na konačni epilog pred Vrhovnim sudom Federacije.

federalna.ba

Dženan Memić
suđenje Dženan Memić Muriz Memić
0 14.10.2021 09:17
suđenje Alisa Mutap Ramić Zijad Mutap Dženan Memić
0 07.10.2021 11:57
Dženan Memić suđenje Alisa Ramić Mutap Zijad Mutap
0 07.10.2021 09:27
sastanak Munib Halilović Ifet Feraget Dženan Memić Slučaj Dženan Memić
0 29.09.2021 15:31
Dženan Memić Federalni radio Radio Federacije BiH
0 16.09.2021 18:39