Sutra promocija kataloga posvećenog djelu slikara Ismeta Mujezinovića
(Izvor: NUB BiH)

Sutra promocija kataloga posvećenog djelu slikara Ismeta Mujezinovića

U prostoru Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine sutra će u 11 sati biti upriličena promocija kataloga ,,Restauracija i konzervacija umjetničkih djela grafičke zbirke Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH-ISMET MUJEZINOVIĆ" .

Riječ je o izuzetno vrijednom izdavačkom poduhvatu koji svojim bogatstvom obuhvata plakate, kalendare, razglednice, grafičke mape, kataloge izložbi, fotografije poznatih ličnosti i sl. Na ovaj način prezentirana je i restaurirana umjetnička slika svestranog velikana Ismeta Mujezinovića -urbani pejzaž bosanske mahale, sokak sa lokalnim arhitekturnim specifikumom 18. i 19. stoljeća. 

Zbog iznimne  osobnosti  samog umjetnika, važnosti njegovog djela kao i lošeg stanja u kojem se slika nalazila, NUB BiH je inicirala potpuni konzervatorsko-restauratorski poduhvat.Tako u ovom katalogu, pored uvodnog teksta koji nam donosi detalje iz života i umjetničkog angažmana Ismeta Mujezinovića pod nazivom “Ismet Mujezinović: od jasnog crteža do poetskog realizma” mlade autorice Alme Mešić (magistrice historije umjetnosti i bibliotekarstva), moguće je  do u detalj pratiti restauraciju i konzervaciju slike  kroz tekst “Postupak restauracije i konzervacije restauratora kao primjera dobre prakse– slika Ismeta Mujezinovića” restauratora magistra Sanjina Lugića.

Restaurator i profesor Sanjin Lugić je sa svojim dvadesetogodišnjim iskustvom primijenio sve etičke, dijagnostičke, konzervatorske i restauratorske standarde te uspješno spasio Mujezinovićevu sliku  od daljeg propadanja. Jedan ovako nevjerovatan primjerak kulturnohistorijskog naslijeđa nije imao dokumentaciju kojom bi se restaurator mogao voditi, pa je njegov posao bio dodatno otežan. Izradom ove publikacije pismeno je dokumentovan kompletan konzervatorsko-restauratorski proces uz fotodokumentaciju i samim tim postavljen novi kriterij čuvanja i vrednovanja umjetničkih djela u Bosni i Hercegovini.

Pored ove Grafičke zbirke  NUB BiH posjeduje još građe koja govori o Mujezinoviću i ilustrirana je njegovim crtežma.Predstavljena je u dijelu kataloga pod nazivom ,,Bibliografija radova Ismeta Mujezinovića i o Ismetu Mujezinoviću " koja na jednom mjestu nudi svim  zainteresiranim istraživačima naučnim radnicima te ljubiteljim lika i djela ovog slikara detaljan ispis građe.

Ismet Mujezinović je bio ne samo vrlo plodonosan umjetnik crteža i slikar već i prvi urednik “Fronte”, jedan od idejnih začetnika Škole za primijenjenu umjetnost u Sarajevu, Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine u Sarajevu, Udruženja likovnih umjetnika BiH, član Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu ,Akademije nauka i umjetnosti BiH te prvi dobitnik nagrade AVNOJ-a za slikarstvo.

Promotori  kataloga koji je izdanje od izuzetnog značaja za bh.historiju umjetnosti su:

- prof. dr. Dubravka Pozderac-Lejlić, dekanesa Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu,

- slikar Edin Numankadić, višestruko nagrađivani bh umjetnik,

- akademski slikar Džeko Hodžić

Moderator promocije je direktor NUB BiH dr. Ismet Ovčina.

Posjetiteljima promocije kataloga ,,Restauracija i konzervacija umjetničkih djela grafičke zbirke Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH-ISMET MUJEZINOVIĆ" biće predstavljena i restaurirana  slika Ismeta Mujezinovića te  izložba nekoliko slika i eksponata  Edina Numankadića i Džeke Hodžića.Umjetnici su ih poklonili NUB BiH obogaćujući fond Grafičke zbirke nastradale u proteklom ratu.

federalna.ba/NUB BiH

 

 

 

 

 

katalog o Ismetu Mujezinoviću