Susret Tegeltija - Cavusoglu: Nastaviti razvijati ekonomsku saradnju BiH i Turske
(Izvor: AA)

Susret Tegeltija - Cavusoglu: Nastaviti razvijati ekonomsku saradnju BiH i Turske

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija danas je u Sarajevu sa ministrom vanjskih poslova Republike Turske Mevlutom Cavusogluom razgovarao o aktuelnim političkim i ekonomskim temama i daljnjem razvoju bilateralnih odnosa, s fokusom na ekonomiju i suzbijanje posljedica pandemije koronavirusa u BiH..

Tegeltija je zahvalio ministru Cavusogluu na balansiranom pristupu Turske prema BiH, što potvrđuje nedavno otvaranje Generalnog konzulata u Banjoj Luci, pored ranije otvorenih u Sarajevu i Mostaru.

Tokom razgovora rečeno je da je Turska država sa kojom BiH ima najveći broj zaključenih i ratifikovanih ugovora. Tegeltija je ukazao i na značaj uloge Turske u izgradnji autoputa Beograd – Sarajevo, kao i značaj trilateralnog balkanskog samita i trilateralnog trgovinskog komiteta BiH, Srbije i Turske.

“Konstatovano je da je Turska zainteresovana za potpisivanje velikog broja bilateralnih sporazuma koji su u proceduri, a odnose se, između ostalog, na oblasti vojne industrije, bezbjednosti, policijske obuke, zaštite investicija i vodoprivrede”, navodi se u saopćenju Vijeća ministara BiH.

Sagovornici su ocijenili da su odnosi BiH i Turske vrlo dobri, stabilni i bez otvorenih pitanja, te da ekonomsku saradnju treba dalje razvijati, kako bi se smanjio vanjskotrgovinski deficit BiH i povećale turske investicije u BiH, posebno u sektorima infrastrukture, poljoprivrede, energetike, turizma, obrazovanja, zdravstva i ishrane.

federalna.ba/AA

Zoran Tegeltija
Zoran Tegeltija Sebastian Kurz
0 18.06.2021 20:26
Zoran Tegeltija Sebastian Kurz Bosna i Hercegovina Austrija
0 18.06.2021 18:23
Zlatko Miletić Zoran Tegeltija Vijeće ministara BiH
0 16.06.2021 15:07
Zoran Tegeltija vakcina vakcine
0 15.06.2021 20:10