Susret Komšić - DiCarlo: UN snažno podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH
(Izvor: AA)

Susret Komšić - DiCarlo: UN snažno podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić sastao se danas u Sarajevu s podsekretarkom Ujedinjenih naroda za politička pitanja Rosemary DiCarlo. Razgovarali su o aktuelnoj unutrašnjoj političkoj situaciji i vanjskopolitičkim prioritetima Bosne i Hercegovine, te o narušenoj međunarodnoj sigurnosti i geopolitičkim izazovima koji su izazvani agresijom Rusije na Ukrajinu, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Komšić je naglasio da je Bosna i Hercegovina predana svom putu ka Evropskoj uniji i nema alternative evropskoj integraciji, koju vidi kao šansu za stvaranje boljeg socijalnog okruženja, ekonomskog razvoja i političke stabilnosti za sve njene narode. Smatra da bi BiH trebala dobiti status kandidata za članstvo u EU, jer bi to ohrabrilo i građane, ali i mnoge političke aktere u zemlji za efikasniju provedbu reformi, odnosno za ispunjavanje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o članstvu BiH u EU.

Podsekretar UN-a istaknula je snažnu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu i Bosne i Hercegovine i drugih država Zapadnog Balkana, te podršku BiH na putu evropskih i euroatlantskih integracija. Izrazila je zabrinutost trenutnom situacijom zbog poricanja genocida i jezika mržnje koji je izuzetno prisutan u BiH, ali i spremnost za rješavanje tih problema, naveli su iz Predsjedništva BiH.

Komšić je ponovio da BiH podržava UN u nastavku angažmana i poduzetih aktivnosti na održavanju i izgradnji mira i sigurnosti, promoviranju i zaštiti ljudskih prava. U tom kontekstu pohvalio je ideju o osnivanju Fonda UN-a za izgradnju mira u Bosni i Hercegovini, što znači da bi UN mogao osigurati između 10 i 15 miliona američkih dolara u periodu od pet godina. Misija EUFOR-a i prisustvo Štaba NATO-a u BiH su od velikog značaja za mir, stabilnost i sigurnost svih građana u BiH, mišljenja je član Predsjedništva BiH.

Komšić je još jednom zahvalio podsekretarki Ujedinjenih naroda DiCarlo na kontinuiranoj podršci koju pružaju Bosni i Hercegovini u proteklih trideset godina, zaključili su iz Predsjedništva BiH.

federalna.ba/AA

Željko Komšić Rosemary DiCarlo
Željko Komšić Poljska telegram saučešća
0 06.08.2022 14:52
Demokratska fronta Željko Komšić
0 23.07.2022 14:21
Željko Komšić Christian Schmidt
0 20.07.2022 12:22
Željko Komšić Kozarac
0 20.07.2022 12:20