Susret delegacija PSBiH i makedonskog Sobranja tokom PSNATO-a

Susret delegacija PSBiH i makedonskog Sobranja tokom PSNATO-a

Članovi delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini NATO-a (PSNATO) Kemal Ademović, Marina Pendeš i Obren Petrović danas su u Luksemburgu, tokom 69. proljetnog zasjedanja PSNATO-a, razgovarali sa članovima delegacije Sobranja Republike Sjeverne Makedonije u PSNATO-a Miletom Talevskim i Ilijom Nikolovskim.

Razmijenjena su mišljenja o budućnosti NATO-ove politike „otvorenih vrata“, u svjetlu dvije decenije dugog iskustva Republike Sjeverne Makedonije na putu ka članstvu u NATO-u. Prenoseći ta iskustva, članovi delegacije Sobranja Republike Sjeverne Makedonije bezrezervno su podržali euroatlantski put Bosne i Hercegovine i ponudili pomoć BiH na tom putu.

Članovi obje delegacije izrazili su želju da se intenziviraju razgovori zvaničnika dviju država, posebno saradnja parlamentarnih delegacija i parlamentarnih tijela.

S obzirom na veoma dobre bilateralne odnose dviju zemalja, zaključeno je da prostora za saradnju ima puno više, posebno u procesu vođenja pregovora o pristupanju Evropskoj uniji.

Sastanku je prisustvovao i šef Misije BiH pri NATO-u ambasador Mitar Kujundžić.

federalna.ba/Fena

NATO