Superzvijezda je rođena
(Izvor: Fena/EPA)

Superzvijezda je rođena

Povremeno se Evropskom prvenstvu postigne gol koji je izdrži test vremena. Pamti se, ponavlja se i priča se o njemu decenijama. Voleja iz ugla Marca van Bastena na Euru 1988. je jedan. Solo akcija i gol Paula Gascoignea na Euru 1996. je još jedan, kao i lob Karela Poborskog na istom turniru.

Na listu se može dodati i historijski gol Lamine Yamala za Španiju protiv Francuske u polufinalu Eura 2024. Kad je Španija gubila sa 1-0, Yamal je sjajnim udarcem izvan šesnaesterca poslao loptu u gornji ugao i upisao se u historijske knjige.

Sa 16 godina i 362 dana postao je najmlađi čovjek koji je postigao gol u historiji turnira - a svi koji su ga gledali ostali su sa strahopoštovanjem.

- Superzvijezda je rođena - rekao je bivši engleski napadač Gary Lineker za BBC One.

- Bio je to trenutak utakmice, možda i turnir - kazao je.

- Prosto nevjerovatno - dodao je bivši engleski napadač Alan Shearer.

- Pričali smo o njemu cijeli turnir i govorili kako je to smiješno mlad. Učiniti to, jednostavno je nečuveno - rekao je on.

Gol, zbog kojeg su navijači u Allianz Areni i širom svijeta dahtali dok se ponavljao u usporenoj snimci, bio je još impresivniji zbog svog vremena.

Ovo je uz rezultat 1-0 u polufinalu velikog turnira. Bio je to momenat visokog pritiska, ali on se s njim nosio bez napora.

Ni u jednoj fazi pripreme za takmičenje u teškoj kategoriji Yamal nije pokazao znakove živaca.

Nasmijavao se i šalio sa svojim saigračima na terenu u satima prije početka utakmice i to samopouzdanje prenio je u svoju igru.

- Vidjeli smo dašak genija - rekao je trener Španije Luis de la Fuente o golu Yamala.

- Svi moramo da brinemo o njemu. Voleo bih da radi sa istom poniznošću i da drži noge na zemlji, da nastavi da uči. Iskreno, izgleda kao mnogo iskusniji igrač. Slavim što je u našem timu, što je Španac. Računamo na njega i nadamo se da ćemo moći uživati ​​u njemu godinama koje dolaze - rekao je De la Fuente.

federalna.ba/Fena

Evropsko nogometno prvenstvo golovi Lamin Yamala
Evropsko nogometno prvenstvo Srbija Slovenija Danska Engleska Španija Italija
0 20.06.2024 09:14
Evropsko nogometno prvenstvo četvrti dan Francuska Austrija
0 17.06.2024 09:03
Evropsko nogometno prvenstvo Minhen večeras
0 14.06.2024 08:10
Nizozemska Evropsko nogometno prvenstvo
0 11.06.2024 13:59
Njemačka Evropsko nogometno prvenstvo stadioni
0 11.06.2024 09:34
Evropsko nogometno prvenstvo Njemačka favoriti
0 10.06.2024 11:21