Sunak: Za sada nema planova za slanje britanskih trupa u Ukrajinu

Sunak: Za sada nema planova za slanje britanskih trupa u Ukrajinu

Nema neposrednih planova za slanje vojnih instruktora u Ukrajinu, rekao je britanski premijer Rishi Sunak u nedjelju, povlačeći se od komentara svog ministra odbrane koji je sugerirao da bi trupe mogle provoditi obuku u zemlji, prenosi Reuters.

Do danas su Britanija i njeni saveznici izbjegavali formalno vojno prisustvo u Ukrajini kako bi smanjili rizik od direktnog sukoba s Rusijom.

Britanski ministar odbrane Grant Shapps, koji je na tu funkciju imenovan prošlog mjeseca, rekao je u intervjuu za The Sunday Telegraph da želi da rasporedi vojne instruktore u Ukrajinu, pored obuke ukrajinskih oružanih snaga u Britaniji ili drugim zapadnim zemljama.

Nekoliko sati nakon što je taj intervju objavljen, Sunak je rekao da nema neposrednih planova za slanje britanskih trupa u Ukrajinu.

- Ono što je ministar odbrane govorio je da bi moglo biti moguće jednog dana u budućnosti da odradimo dio te obuke u Ukrajini - rekao je Sunak novinarima na početku godišnje konferencije vladajuće Konzervativne stranke u Manchesteru.

- Ali to je nešto dugoročno, a ne ovdje i sada. Nema britanskih vojnika koji će biti poslati da se bore u trenutnom sukobu - dodao je.

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev u nedjelju je rekao da će svi britanski vojnici koji obučavaju ukrajinske trupe u Ukrajini biti legitimna meta ruskih snaga.

federalna.ba/Fena

Rishi Sunak Velika Britanija Ukrajina
Ukrajina Volodymyr Zelenskiy Američki kongres
0 06.12.2023 08:57
Velika Britanija prava na prikazivanje utakmice
0 05.12.2023 13:26
Rusija granatiranje Ukrajina
0 05.12.2023 13:00