videoprilog Dine Durmića (Federacija danas)

Sumnja se na novi slučaj femicida: Opet se bavimo posljedicom, a ne uzrokom

Sumnja na novi slučaj femicida na području Tuzlanskog kantona.  U srijedu navečer je u porodičnoj kući u Gradačcu pronađeno beživotno tijelo Halide Mujedinović, dok je isti dan u jutarnjim satima u Srebreniku, pronađeno beživotno tijelo njenog supruga Refika Mujedinovića, koji je izvršio samoubistvo vješanjem. Ni u tužilaštvu ni policiji nisu nam mogli potvrditi jesu li ubistvo i samoubistvo povezani, ali zvanične evidencije pokazuju da se ovaj put, a uzimajući u obzir slučaj femicida iz ljeta prošle godine, isključuje nasilje u porodice.

Beživotno tijelo Halide Mujedinović sa povredama u predjelu glave pronašla je njena kćerka. Uviđaj su obavili dežurni tužilac i pripadnici Sektora kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona. Obdukcija će utvrditi tačne uzroke smrti. U kući u kojoj je ubijena žena, pronađena je sjekira.

“Na sjekiri su tragovi krvi tako da sa velikom vjerovatnoćom možemo reći da se radi o krivičnom djelu ubistvo sjekirom”, kazao je Admir Arnautović, glasnogovornik Tužilaštva TK-a.

Tužilaštvo je već izdalo naredbe za vještačenja, uključujući i DNK analizu. Rezultati će pokazati mogu li se ubistvo i samoubistvo dovesti u vezu.

“Mi do dostavljanja samih vještačanje, odnosno nalaza i mišljenja vještaka, a naročito DNK analize - nismo u mogućnosti saopćiti više informacija”, dodao je Arnautović.

Je li u pitanju novi slučaj femicida na području Tuzlanskog kantona, znat će se narednih dana. Budući da su supružnici živjeli u dva različita grada - Gradačcu i Srebreniku, izvršene su i posebne policijske provjere, da bi se otklonila sumnja na nasilje u porodici.

“Mi nemamo evidentirane prijave, a iz saznanja do kojih smo došli u razgovorima sa najbližim, a to su bili rodbina i komšije gdje su živjeli, ništa nije upućivalo da bi se ovakav gnusan zločin mogao desiti u ovoj porodici i svi su šokirani”, kazao je ministar unutrašnjih poslova TK-a Hajrudin Mehanović (SDA).

Sociolozi smatraju da se, ako uzmemo u obzir prethodne slučajeve femicida na području Tuzlanskog kantona, kao društvo, opet bavimo posljedicom, a ne uzrokom.

“Prisutnost nasilja, ekonomska kriza, nezaposlenost, društvene mreže, rijaliti šou - sve to ima određeni dio i udio u ovome što nam se, nažalost, događa”, kazala je profesorica sociologije Smiljana Vovna.

Istraga u vezi sa novim slučaj ubistva i samoubistva koji je potresao Tuzlanski kanton je u toku. Provode se posebne radnje čiji je cilj utvrditi sve okolnosti koje su prethodile nesretnim događajima.

federalna.ba

femicid Gradačac Smiljana Vovna