videoprilog Mire Sirovine (Federacija danas)

Sumnja i ogorčenje na rezultate glasova pristiglih poštom u Odžaku

Prebrojavanje glasova pristiglih poštom na ovogodišnjim lokalnim izborima i na području Posavine donosi bitne promjene, ali i nedoumice. To povećava zbunjenost birača. Posebno u Odžaku.

U općini Orašje kao jedini kandidat za načelnika izabran je Marijan Oršolić, ispred HDZ-a BiH, a za općinu Domaljevac-Šamac izabran je, kao jedini kandidat, dosadašnji načelnik Stjepan Piljić, ispred HDZ-a BiH, dok je u općini Odžak već pobjednikom bio proglašen Drago Zečević, ispred devedesetke, koji je zastupao odžačke poljoprivrednike. No, nakon prebrojavanja glasova pristiglih poštom postao je gubitnik.

„Narod je izglasao mene kao načelnika Općine Odžak, međutim šta se naknadno događalo i kakve se malverzacije događale da ni nama ni narodu više nije jasno. Narod je izgubio volju za izbore. I pored toga kad pobijediš negdje se to izgubi, znači negdje neko olovkom zaokruži nepoštivajući volju naroda. Narod nije više bitan ovdje. Izbori se naštimaju kako nekome odgovara“, mišljenja je Zečević.

Nadi Ćulap, kandidatkinji HDZ-a BiH za načelnicu Odžaka, broj glasova se neprestano povećava, iako ona ne želi davati nikakve izjave dok se zvanično ne proglase rezultati izbora, a Zečević najavljuje žalbu. Dok će se na području općine Odžak, prema svemu sudeći, dogodit promjena koje dosad nije bilo na čitavom dijelu federalne Posavine.

„U Odžaku je ostvaren istorijski rezultat. Od '96. godine Srbi će imati svoje legitimne i legalne predstavnike kroz političku stranku koja se zove Savez nezavisnih socijaldemokrata“, ističe Damir Ivetić, predsjednik SNSD-a Općine Odžak i kantonalni povjerenik.

Iako će Ivetić ostvariti mandat, također izražava sumnju i ogorčenje na rezultate glasova pristiglih poštom.

„Fali određeni broj glasova koji je pristigao poštom u Glavni centar za brojanje u Sarajevu, gdje je ovaj put ukradeno preko pedeset glasova Srba iz inostranstva“, tvrdi Ivetić.

U Općinskom izbornom povjerenstvu tvrde da su imali prijavljen jedan slučaj na biračkom mjestu u Posavskoj Mahali, a što se tiče glasanja poštom, kažu:

„Što se tiče dopisnog glasovanja općinska izborna povjerenstva gotovo da nemaju ništa s tim, znači mi samo dobijemo popis osoba koje su prijavljene za dopisno glasovanje“, ističe Marinka Pranjić, predsjednica Općinskog izbornog povjerenstva u Odžaku.

Nameće se pitanje, zašto se glasovi pristigli poštom ne mogu izbrojati prije samih izbora da bi mnoge sumnje bile otklonjene.

federalna.ba