Suljagić i Jahić u Berlinu: Važno da Njemačka podrži zaštitu ljudskih prava u BiH

Suljagić i Jahić u Berlinu: Važno da Njemačka podrži zaštitu ljudskih prava u BiH

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić i saradnik za razvoj projekata saradnje Nedim Jahić ove sedmice su u službenoj posjeti Berlinu, gdje će se susresti s predstavnicima Bundestaga, međunarodnim partnerima te bosanskohercegovačkom zajednicom u Njemačkoj kako bi utvrdili nove mehanizme zagovaranja i saradnje na podršci zaštiti ljudskih prava, borbi protiv diskriminacije i stvaranju okvira zaštite žrtava genocida u BiH.

- Memorijalni centar Srebrenica želi naučene lekcije iz uspješnih primjera međunarodne saradnje, posebno one koje imamo sa Ujedinjenim Kraljevstvom, da preslikamo i uobličimo u drugim zemljama. Sutra ćemo se sa sastati sa predstavnicima bh. zajednice u Berlinu, a zatim i sa direktoricom Arolsen Arhiva, jednog od najvažnijih centara za istraživanje Holokausta, kako bismo kroz razgovor utvrdili modalitete obilježavanja genocida u Srebrenici u Njemačkoj, ali i otvorili nove prilike za saradnju - kazao je Suljagić.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica je svoju službenu posjetu započeo odavanjem počasti ubijenim Jevrejima u Holokaustu na lokaciji Memorijala ubijenim evropskim Jevrejima u središtu Berlina.

- Nastavljamo se zajedno boriti protiv politika, desnih medija i onih koji zagovaraju relaitiviziranje Holokausta. Sa istih tih izvora dolazi i relativizacija i negiranje genocida u Srebrenici, nepoštovanje žrtava i slavljenje zločinaca. To je naša zajednička borba koju ćemo zajedno i nastaviti - napomenuo je Suljagić.

Delegacija Memorijalnog centra će posjetiti Bundestag, gdje će razgovarati sa zastupnicima i zastupnicama SPD-a i CDU-a.

Suljagić dodaje da je jedan od ciljeva da se o genocidu govori u Bundestagu.

- Memorijalni centar će ovdje tražiti da se Njemačka značajnije uključi u teme borbe protiv diskriminacije u obrazovanju, govora mržnje, slavljenja zločinaca te kršenja ljudskih prava sa kojima se Bošnjaci koji su se vratili na područje entiteta RS i danas suočavaju. Trideset godina poslije - posljedice genocida još vidimo u politici i načinu kako se odluke donose. Vjerujem da Njemačka može napraviti zaokret na tom putu. Ovo je važan signal za njenu veću uključenost na zaštiti ljudskih prava u našoj zemlji i poštovanje žrtava genocida - zaključio je Suljagić.

federalna.ba/Fena

Emir Suljagić Nedim Jahić Berlin Njemačka
Njemačka kranji desničari planiranje državnog udara
0 08.12.2022 10:34
Hansi Flick Njemačka
0 07.12.2022 19:50
Njemačka racije desničarske grupe
0 07.12.2022 09:29
Njemačka djevojčice Baden-Württemberg
0 06.12.2022 17:59
Njemačka napad nožem djevojčice
0 05.12.2022 12:58