Sudski postupak protiv navodnih ruskih špijuna uhapšenih prije godinu još nije okončan
(Izvor: Ilustracija)

Sudski postupak protiv navodnih ruskih špijuna uhapšenih prije godinu još nije okončan

Više od godinu dana nakon zvučnog hapšenja navodnih ruskih špijuna u Ljubljani, sudski postupak još nije okončan.

Tužiteljstvo je saopćilo da je predmet u fazi odlučivanja o eventualnom izuzeću dokaza. Na proljeće se očekuje njihova razmjena za osobe koje se nalaze u ruskim zatvorima.

Slovenski list "Delo" navodi da je već na proljeće moguća razmjena navodnih špijuna za jednu ili više osoba zatvorenih u ruskim zatvorima.

Washington i Moskva su 2010. na bečkom aerodormu proveli jednu od najvećih razmjena špijuna i jednu od rijetkih koja je otkrivena javnosti. Nije jasno koliko je špijuna trenutno zatvoreno diljem svijeta, ali je jasno čije oslobađanje iz ruskog pritvora Amerikanci traže.

"Početkom decembra predložili smo da osiguramo oslobađanje Paula Whalena i Evana Gershkovicha", rekao je nedavno glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller.

Bivši američki marinac Whalen osuđen je na 16 godina zatvora zbog špijunaže, dok novinar "Wall Street Journala" Gershkovich još čeka izricanje presude. Nakon smrti ruskog opozicionog čelnika Alekseja Navaljnog, američki mediji otkrili su da su se prije toga vodili pregovori o zamjeni Whalena, Gershkovicha i Navaljnog za ruskog obavještajca Vadima Krasikova koji je u zatvoru u Njemačkoj i Rusi ga žele natrag.

Njemačka vlada odbila je komentirati to pitanje. Dogovor među državama o takvim razmjenama obično je dio tihe diplomatije i pregovora, informacije uglavnom ne cure u javnost.

“Obično uopće ne želimo komentirati, jer ne želimo ugroziti rezultate vrlo osjetljivog rada”, objasnio je Miller.

Koga bi Evropa ili SAD mogle spasiti iz ruskog zatvora u zamjenu za par s argentinskom putovnicom koji se nalazi u pritvoru u Ljubljani ovisi i o tome hoće li dvojica navodnih špijuna pravomoćno biti osuđeni i na koliko godina.

Ruska invazija na Ukrajinu i kasnije protjerivanje ruskih špijuna iz veleposlanstava u europskim gradovima natjerali su Moskvu da proširi svoju špijunsku mrežu diljem Europe, upozoravaju stručnjaci.

federalna.ba/AA

 
Slovenija ruski špijuni sudski proces
Nevzet ef. Porić Slovenija RTV Slovenija Bajram-namaz
0 11.04.2024 17:18
Borut Pahor Slovenija Miroslav Lajčak
0 10.04.2024 13:08
Delimustafić i ostali odugovlačenje sudski proces
0 29.03.2024 12:41
hakerski napadi neslaganje politika Slovenija
0 28.03.2024 10:36