Sudionici iz nekoliko država u Sarajevu na skupu Muslimansko-jevrejskog rukovodnog vijeća

Sudionici iz nekoliko država u Sarajevu na skupu Muslimansko-jevrejskog rukovodnog vijeća

Muslimansko-jevrejsko rukovodno vijeće (MJLC) okupilo je sudionike iz nekoliko evropskih zemalja na događaju u Sarajevu, o važnosti međureligijskog dijaloga.

Predstavnik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci smatra da taj skup pokazuje da susreti između predstavnika raznih religija mogu da budu itekako plodni, korisni. Nada se da će donijeti i rezultate koji će se osjetiti i u našoj zemlji i šire, te dobiti određeni odjek u svijetu.

- Vjerujem da su ovakvi skupovi korisni. Ovo je bila muslimansko-jevrejska konferencija, ali su prisustvovali pripadnici i drugih vjerskih zajednica. Čini mi se da pokazuje koliko je važan dijalog, razgovor i kako se time može mnogo više postići nego svađama i vrijeđanjima koji pokušavaju da se opravdaju religijskim stanovištima - kazao je novinarima.      

Sve što se čulo na toj konferenciji ukazuje da su, kako je kazao, religije vrlo slične. Pozivaju na mir i suradnju, nikad na krvoproliće niti na rat.

- Zbog toga mislim da je ovaj skup koristan - kazao je, među ostalim.        

Imam Yahya Pallavicini, potpredsjednik Muslimansko-jevrejskog rukovodnog vijeća, ističe da su na tom događaju sudjelovali predstavnici iz Austrije, Italije, Portugala i BiH, po jedan predstavnik jevrejske zajednice i islamske zajednice. U Bosnu i Hercegovinu su došli radi treninga, nakon čega će raditi svoje inicijative. 

- Mogli smo da vidimo primjer zajedničkog života vjernika raznih religija, onih koji vjeruju i onih koji ne vjeruju. Upravo to je model koji naši mladi ambasadori mogu da ponesu sa sobom i da pokušaju implementirati u svojim zajednicama - kazao je. Dodaje da su posjetili i Srebrenicu.

Program ambasadora Muslimansko-jevrejskog rukovodnog vijeća (MJLC) nastao je 2023. godine u namjeri da izgradi mrežu mladih evropskih Jevreja i muslimana koji zajedno rade na koordinaciji međureligijskih aktivnosti u gradovima širom Evrope. Cilj je, među ostalim, pokazati i univerzalne vrijednosti koje njeguju sve religije, pokazi kako sve religijske zajednice mogu i treba da žive zajedno u toleranciji i suradnji i u projektima koji će obogaćivati cijelo društvo i doprinositi razvitku društva i zajednice.

federalna.ba/Fena

Muslimansko-jevrejsko rukovodno vijeće