Suđenje za ratne zločine - Pantelija Ćurguz oslobođen od optužbe
(Izvor: detektor.ba)

Suđenje za ratne zločine - Pantelija Ćurguz oslobođen od optužbe

Osnovni sud Brčko distrikta BiH oslobodio je od optužbe Panteliju Ćurguza (63) optuženog da je u septembru 1994. godine u Krepšiću kod Brčkog počinio ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Po optužnici koja ga, uz drugooptuženog Željka Slijepčevića, tereti za mučenje zarobljenog pripadnika HVO-a i nečovječno postupanje prema njemu kao ratnom zarobljeniku, sud je donio oslobađajuću presudu, jer nije dokazano da je Ćurguz počinio krivično djelo - saopćeno je iz Tužilaštva Brčko distrikta BiH.

U saopćenju se podsjeća da su Ćurguz i Slijepčević optuženi za nasilje protiv života i tijela, okrutno postupanje i mučenje prema pripadniku Hrvatskog vijeća odbrane Orašje I. S, koga je prilikom pokušaja prelaska borbene linije ka Brčkom zarobila Vojska Republike Srpske.

Oni se terete da su, kao pripadnici 11. Kozarsko-Dubičke brigade VRS-a, oštećenom koji je bio zatvoren u privatnim objektima u Krepšiću, vezanom nanosili udarce po licu i tijelu, ispitujući ga tako do priznanja o zločinima prema srpskom stanovništvu.

Prvooptuženi Ćurguz, tadašnji načelnik štaba brigade i drugooptuženi Slijepčević, referent za bezbjednost, optuženi su da su kao saizvršioci vršili mučenje, nečovječno postupanje i nanošenje velikih patnji i povrede tjelesnog integriteta zarobljenom.

Optužnicu protiv njih za krivično djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz člana 144 Krivičnog zakona SFRJ Tužilaštvo Brčko Distrikta podiglo je i dostavilo sudu krajem 2019. godine. Po okončanju glavnog pretresa pred Osnovnim sudom u Brčkom, Ćurguz je nepravosnažno oslobođen od optužbe, jer nije dokazano da je počinio krivično djelo, dok je postupak protiv Slijepčevića početkom ove godine razdvojen zbog bolesti optuženog. Po prijemu pisanog otpravke oslobađajuće presude, Tužilaštvo će izjaviti žalbu Apelacionom sudu Brčko distrikta. BiH – navodi se u saopćenju.

Podsjeća se da je 2013. godine pred pravosuđem Distrikta oštećeni u ovom slučaju I. S. pravosnažno oslobođen od optužbi za ratne zločine protiv civilnog stanovništva na području Posavine, u okolini Brčkog, po preuzetoj optužnici Osnovnog vojnog tužilaštva Banja Luka iz 1996. godine – saopćeno je iz Tužilaštva Brčko distrikta BiH.

federalna.ba/Fena

Pantelija Ćurguz ratni zločin
optužnica ratni zločin Sarajevo
0 29.11.2022 12:46
Žene u crnom Beograd ratni zločin Sjeverin
0 22.10.2022 13:46
SIPA Višegrad ratni zločin
0 20.10.2022 12:59
Ratko Đurković oslobođen optužbi ratni zločin
0 20.10.2022 12:26