Sud u Italiji donio odluku u korist djece koja ne žele vidjeti bake i djedove
(Izvor: Arhiva)

Sud u Italiji donio odluku u korist djece koja ne žele vidjeti bake i djedove

Vrhovni talijanski sud presudio je da djeca nemaju obavezu viđati svoje bake i djedove ako oni to ne žele.

Presuda Vrhovnog kasacijskog suda odnosi se na žalbu roditelja dvoje djece na odluku nižeg suda kojom su djeca bila prisiljena provoditi vrijeme s bakom i djedom po ocu. Višegodišnji slučaj pokrenuli su baka i djed te ujak s očeve strane, koji su pokrenuli postupak na sudu za maloljetnike u Milanu, žaleći se da se nisu mogli susresti s djecom "zbog prepreka koje su postavljali roditelji", s kojima su bili u porodičnom sukobu. Baka i djed pobijedili su i na sudu za maloljetnike i na žalbenom sudu u Milanu, koji je 2019. naredio susrete između njih i djece u prisutnosti socijalnog radnika, dok je roditelje upozorio na potencijalnu psihičku štetu djeci zbog uskraćivanja viđanja njihove rodbine.

Roditelji su tvrdili da djeca nisu voljela te susrete zbog stalnih porodičnih napetosti te su se žalili Vrhovnom sudu da poništi odluku. U svojoj presudi, vrhovni sud je rekao da iako "nema sumnje" da bi dvoje djece "imalo koristi od veze s artikuliranom linijom generacija", par je izrazio protivljenje vezi i nije ih se moglo prisiliti da vide svoje “pretke”, posebno u okruženju sukoba.

Stoga je sud presudio da interesi djece moraju prevladati nad interesima baka i djedova te da se ne može nametnuti "nepoželjan i neželjen odnos", pogotovo ako su djeca "sposobna razlučivati" i navršila su 12 godina. Prema porodičnom zakonu uvedenom u Italiji 2006., dijete ima pravo održavati značajnu vezu sa svojim bakom i djedom, čak i ako su im se roditelji rastali. Bake i djedovi također imaju pravo tražiti od suda da utvrdi je li odluka roditelja da im uskrati pristup unucima štetna za dobrobit djeteta i stoga nezakonita.

federalna.ba/The Guardian

sud Italija unuci
Italija Giorgia Meloni italijanski jezik
0 31.03.2023 20:22
Volodimir Zelenski Giorgia Meloni Italija Ukrajina
0 29.03.2023 23:05
Diego Armando Maradona izložba Italija
0 28.03.2023 09:30
Italija prirodni gas
0 21.03.2023 10:23