Sud odbacio pokušaj Trumpa da odgodi suđenje zbog presude o prevari
(Izvor: EPA-EFE/SHAWN THEW)

Sud odbacio pokušaj Trumpa da odgodi suđenje zbog presude o prevari

Apelacioni sud je odbio ponudu Donalda Trampa da odgodi građansko suđenje u tužbi koju je pokrenuo državni tužilac New Yorka, dozvolivši da se slučaj nastavi nekoliko dana nakon što je sudija presudio da je bivši predsednik počinio godine prevare i oduzeo mu neke kompanije kao kaznu.

Odluka, koju je donio državni žalbeni sud, otvara put sudiji Arthuru Engoronu da predsjedava suđenjem bez porote koje počinje u ponedjeljak na Manhattanu u građanskoj tužbi njujorškog državnog tužioca Letitije James.

Trump je uvršten među desetine mogućih svjedoka, čime se namješta potencijalni obračun u sudnici sa sudijom. Odluka o prijevari u utorak prijeti da će uništiti njegovu imperiju nekretninama i prisiliti ga da se odrekne cijenjenih nekretnina u New Yorku kao što su Trump Tower, poslovna zgrada na Wall Streetu, tereni za golf i imanje u predgrađu.

Trump je negirao navode, tvrdeći da neka njegova imovina vrijedi mnogo više od onoga što je navedeno u godišnjim finansijskim izvještajima za koje je Engoron rekao da je koristio za osiguranje kredita i sklapanje poslova. Trump je tvrdio da izjave sadrže odricanje od odgovornosti koje ga oslobađaju odgovornosti. Njegovi advokati su rekli da će se žaliti.

federalna.ba/Fena

Donald Trump suđenje