videoprilog Sanela Kajana (Dnevnik 2); foto: sportsport.ba

Suci utakmice Veleža i Borca napadnuti kod Jablanice, zapaljeno im auto

Nakon što je sinoć prekinuta utakmica Veleža i Borca, huligani su u Jablanici presreli i zapalili automobil glavnog sudije ove utakmice Sabrije Topalovića. U vozilo su ubacili baklju. Ovaj napad izazvao je burne reakcije u Bosni i Hercegovini uz poruke da je sport u našoj zemlji odavno prestao biti sportsko nadmetanje. Reagovala je Takmičarska i Disciplinska komisija Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine. Veležu su oduzeta tri boda, suspendovan je stadion Rođeni, a predsjedniku ovog kluba zabranjen je rad u fudbalu u naredne dvije godine. 

Nakon prekinute utakmice između Veleža i Borca glavni sudija meča Sabrija Topalović napadnut je oko ponoći u blizini Jablanice u automobilu u kojem se nalazio zajedno s pomoćnikom i supervizorom suđenja.

„Na vozilu su izazvane velike materijalne štete. Tvrdim predmetima je razbijeno vjetrobransko staklo. Neko je iz golfa ubacio zapaljivu baklju u unutrašnjost mercedesa koji je izgorio. Jedan od djelatnika je tražio ljekarsku pomoć i hospitaliziran je u Jablanici“, navodi Ljudevit Marić, glasnogovornik MUP-a HNK-a.

Podsjetimo, utakmica između Veleža i Borca prekinuta je zbog ulaska domaćih navijača na teren. Domaćini su bili nezadovoljni arbitratražom sudije. Istovremeno, predsjednik Fudbalskog saveza BiH Vico Zeljković optužuje predsjednika Veleža.

„Spinuje priču i pravi negativnu atmosferu gdje pokušava da predstavi da nešto nije dobro. Svojim izjavama i potezima sigurno da je doprinio usijavanju atmosfere koja je eskalirala na katastrofalan način“, tvrdi Zeljković.

„Od početka ovog prvenstva suđenje prema Veležu nije bilo na nivou neutralnosti. Gnjev navijača se akumulirao iz utakmice u utakmicu. Naročito kada vidite kako se vaš klub potkrada. Nemamo mehanizme da se odbranimo od toga“, navodi Šemsudin Hasić, predsjednik FK Velež.

I u sportskim klubovima i u Fudbalskom savezu kažu da bi se svi segmenti društva trebali aktivnije uključiti u rješavanje ovakvih problema. To je nekoliko puta iniciralo i Društvo psihologa Federacije BiH.

„Imamo društvo koje je u rasulu! Medicinskom terminologijom rečeno: u poodmaklom stadiju opakog karcinoma. Tako da je sustav vrijednosti potpuno izobličen. U takvoj situaciji, mladi su jako frustrirani. Naš sustav je potpuno nefunkcionirajući“, upozorava Marko Romić, specijalista traumatske psihologije.

Podsjetimo, slična situacija desila se i 2016. godine kada je na Pecari odigran duel Širokog Brijega i Sarajeva. Nakon meča, na izlasku iz Širokog Brijega presreten je automobil sa glavnim sudijom Ognjenom Valjićem i njegovim kolegom, a sudija je kazao da je na njega izvršen pokušaj ubistva.

„Policija ništa nije uradila. Mi smo tada dali izjave u MUP-u Zapadnohercegovačkog kantona, ali poslije toga nije bilo nikakvih vijesti. Ovo sada prevršilo je svaku mjeru! Šta je sljedeće što se može desiti?  Da padne mrtva glava zbog fudbala?!“, izjavio je Valjić.

Dakle, svi se slažu da nasilje nije način za rješavanje bilo kojeg problema. Policija, kao i tužilaštva i sudovi moraju aktivnije raditi svoj posao. Od općinskog i gradskog, preko kantonalnog i entitetskog, do državnog nivoa. No, jednako tako i obrazovni sistem, kao i sportska udruženja i klubovi.

federalna.ba

suci Velež Borac napad
psi lutalice Mostar napad
0 19.10.2021 16:46
Conor McGregor napad UFC MMA
0 18.10.2021 16:03
Nigerija napad
0 18.10.2021 14:06
Velež Zrinjski Premijer liga BiH u nogometu
0 15.10.2021 19:36
Espen Andersen Bråthen napad teroristički napad Danska Norveška
0 15.10.2021 13:30