videoprilog Berine Pašalić (Federacija danas)

Studenti: Povratak praktične nastave, ali prije nje vakcinacija

I dok nam ljekari i zdravstveni radnici masovno odlaze, malo pažnje pridaje se novim generacijama zdravstvenih radnika. Studenti Medicinskog fakulteta u Zenici isključivi su u svojim zahtjevima: žele normalno odvijanje praktične nastave u bolnici, a uvjet tome je imunizacija.

Upravo je temelj njihovog zvanja praksa, bez koje će biti unazađeni. Na taj način bit će oštećeno formiranje kvalitetnog zdravstvenog kadra. Razlog je to zahtjeva za njihovu imunizaciju.

- Zahtjev je upućen prije dvije sedmice prema Kantonalnom ministarstvu zdravstva i Kantonalnom ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport. Još nismo dobili odgovor ali, nadamo se da ćemo, kroz koji dan, dobiti odgovore – kaže Miran Hedžić, predsjednik Asocijacije studenata Medicinskog fakulteta UNZE.

Potrebno im je tek stotinjak vakcina. Ličnu korist nadilazi korist cjelokupnog zdravstvenog sistema, ali i društva.

- S jedne strane kao zdravstveni radnici bit ćemo spremni za rad u bolničkim uslovima, s druge starne i u trenutnom stanju epidemije bit ćemo u stanju da pomognemo cijelom zdravstvenom sistemu – poručuje Benjamin Muslić, član Upravnog odbora Asocijacije studenata Medicinskog fakulteta UNZE.

Pismo podrške studetima prema nadležnima uputio je sam Medicinski fakultet, čije je nastavno osoblje već vakcinisano.

- U jednom od obraćanja nadležnih iz INZE je spomenuto da bi studenti, prema Zakonu o imunizaciji koji je usvojen od strane Federalnog ministarstva zdravlja, trebali biti stavljeni u kategoriju zdravih osoba 18-64. godine koji rade u značajnim javnim službama – ističe doc. dr. Adnan Mujezinović, prodekan za nastavu i studentska pitanja.

Studenti očekuju razmatranje njihovog zahtjeva na narednoj sjednici Kriznog štaba nakon koje će, shodno odgovoru, uslijediti naredni koraci.

federalna.ba

Zenica studenti Medicinski fakultet
tehnologija nauka obrazovanje Politehnički fakultet u Zenici Zenica Covid19 koronavirus aplikacija
0 06.05.2021 19:02
BiH cesta Travnička cesta modernizacija Zenica Vjetrenica Vitez
0 06.05.2021 18:40
Zenica sinagoga Jevrejska zajednica BiH
0 05.05.2021 19:13
Sara Telalović Notica Zenica
0 01.05.2021 22:04
Zenica online studentska konferencija
0 28.04.2021 22:08