Studenti medicine u Albaniji akademsku godinu počeli protestom protiv prinudnog rada
(Izvor: AA)

Studenti medicine u Albaniji akademsku godinu počeli protestom protiv prinudnog rada

Studenti medicine u Tirani ponovo su, prvog dana akademske godine, organizovali protest zbog inicijative Vlade Albanije, koja ima za cilj zaustavljanje masovne emigracije doktora i medicinskih sestara, a kojom su primorani raditi u svojoj zemlji kako bi stekli diplomu.

Desetine studenata Medicinskog fakulteta u Tirani protestovalo je u blizini zgrade Univerzitetskog bolničkog centra "Majka Tereza" i dekanata fakulteta, protiveći se zakonu koji određuje način njihovog zapošljavanja nakon diplomiranja.

Noseći transparente na kojima je pisalo "Kada nepravda postane zakon, otpor postaje obaveza", "Medicina bojkotuje - ukinite zakon" i "Pobjegli smo jer smo mislili da nema nade, zaboravili smo da smo mi jedina nada" studenti su izrazili nezadovoljstvo zakonom kojim se nastoji spriječiti odlazak medicinara iz zemlje.

Grupa studenata koji su danas protestovali upozorili na bojkot nastavnog procesa i nastavak protesta.

Pomenuta grupa studenata medicine je i ranije organizovala proteste protiv prinudnog zapošljavanja. Među studentima ima i onih koji podržavaju pomenuti zakon.

Parlament Albanije je 21. jula ove godine usvojio zakon "O posebnom odnosu prema studentima medicine u javnim visokoškolskim ustanovama", što je izazvalo nezadovoljstvo među grupom studenata i aktivista civilnog društva.

Prema zakonu koji je Vlada Albanije predstavila 5. jula, studenti koji budu primljeni na prvu godinu medicine u javnim visokoškolskim ustanovama, potpisaće ugovor o zapošljavanju na pet godina u Albaniji nakon završetka studija.

Studenti koji su u drugoj do četvrtoj godini studiranja imaće mogućnost izbora sigurnog zaposlenja, uz obavezu da rade tri godine u Albaniji.

Studenti pete i šeste godine obavezni su raditi dvije godine u Albaniji ili će, u suprotnom, plaćati trošak školarine za preostale godine.

Albanske institucije su navele da pomenuti zakon ima za cilj da zadovolji potrebe zdravstvenog sistema za ljekarima kao i da spriječi odlazak ljekara na rad u inostranstvo.

federalna.ba/AA

Albanija studenti protest
SAD napad studenti Palestinci
0 27.11.2023 09:33
Njemačka Izrael Gaza Palestina protest Berlin
0 18.11.2023 19:00
Dan primirja u Prvom svjetskom ratu Dan primirja Belgija Palestina Gaza protest
0 11.11.2023 22:06
Raphael Dwamena Albanija fudbal nogomet srčani udar
0 11.11.2023 17:36