Studenti edukuju javnost u akciji 'Stop raku grlića materice'

Već šestu godinu, članovi BoHeMSA-e, najbrojnije organizacije studenata medicine u našoj zemlji, organiziraju projekt pod nazivom „Stop raku grlića materice“. Projekt sadrži niz različitih aktivnosti vezanih za promociju prevencije raka grlića materice, a ove godine su, u suradnji s brojnim organizacijama i institucijama, organizirane u Sarajevu, Zenici, Mostaru i Tuzli.

Aktivnosti su organizirane online i uživo i uključile su više od 1.000 žena. Inače, kod žena u Evropi rak grlića materice je po učestalosti na drugom mjestu, odmah nakon karcinoma dojke.

Iako je rak grlića materice u ranoj fazi izlječiv, u svijetu svake godine više od pola miliona žena umire od ove bolesti. Samo u našoj zemlji svake sedmice umiru u prosjeku tri žene.

- Ne bi trebalo da od ovakve bolesti, koja je preventabilna, koja se može na vrijeme otkriti umre nijedna žena. 2016. godine je bila velika incidenca karcinoma, tada se već kretala negdje do 27 na 100.000 žena, od 15 godina naviše. Sada se ta incidenca već smanjuje unutar TK-u – ističe prof.dr. Dženita Ljuca, profesorica na Medicinskom fakultetu UNTZ.

Ipak, profesorica Ljuca smatra da to nije realno stanje, nego posljedica aktuelne pandemije. Bio je to motiv za članove BOHEMS-e da dodatno obogate i prošire svoje ovogodišnje aktivnosti.

- Da podstaknemo na redovite ginekološke preglede te da razvijemo svijest o samoj bolesti. S obzirom na pandemiju, smatrali smo da će doći do pada broja žena koje će otići svom ginekologu na redoviti pregled – kaže Dženana Sinanović, koordinatorica projekta i studentica Medicinskog fakulteta UNTZ.

- Žene vode moderan život, puno toga će uraditi, otići na frizuru, u kozmetički salon, urediti nokte, ali neće otići uraditi pregled, da preventivno misle na svoje zdravlje, a samim tim i na zdravlje cijele svoje porodice, jer žena je stub jedne porodice – navodi Samir Mehinović, student Medicinskog fakulteta UNTZ.

Cilj je bio ukazati i na neophodnost bolje organiziranosti institucija unutar sistema zdravstvene zaštite.

- Svjedoci smo da žene kada odlaze na preglede budu zakazane za godinu-dvije. I na PAP test i na mamograf i na UZ dojke. Situacija je dovedena do jednog paradoksa – naglasila je Sanja Hajdukov, direktorica Centra za promociju cjeloživotnog učenja ERAZMO.

Osim redovnih pregleda, istaknut je i značaj vakcinacije, koja u našoj zemlji još nije zaživjela.

- Svijest građana nije probuđena da bismo je uveli u praksu kao što je to već u zemljama okruženja. Znamo da je u Hrvatskoj besplatna već od 2013. – istakla je Ljuca.

Karcinom grlića materice najčešće obuhvata populaciju žena od 35. do 50. godine života, a primarni uzrok je hronična infekcija genitalnog trakta specifičnim tipovima humanog papiloma virusa i to je najrasprostranjenija spolno prenosiva infekcija.

federalna.ba/Mirela Čanović

BoHeMSA rak grlića materice
Danijela Petrović Popadić rak grlića materice
0 25.02.2024 13:20
rak grlića materice Brčko Brčko distrikt BiH Udruženje oboljelih od malignih bolesti „Brčansko srce“ karcinom grlića materice
0 20.01.2024 16:47
rak grlića materice karcinom grlića materice
0 20.01.2024 15:35
HPV vakcina rak grlića materice
0 16.08.2022 21:35